In primele trei luni ale anului cresterea economica a fost de 6,1% fata 5,5% din PIB. La sfarsitul lunii aprilie, diferenta dintre veniturile bugetului si cheltuieli a fost pe plus (1.897,5 miliarde lei). Ritmul de crestere a importurilor a scazut, iar procesul de dezinflatie continua puternic, nivelul acestui indicator coborand la 0,3% in luna mai.

Aparent, lucrurile in economie merg cum nu se poate mai bine (in conditiile date) si nu ar trebui decat sa ne bucuram, daca n-ar exista si unele capcane care, daca nu sunt evitate, pot incarca puternic nota de plata pentru perioada urmatoare.

Euforia celor care sustin ca economia duduie este temperata de avertismentele analistilor care scot in evidenta riscurile pentru evolutia sanatoasa a indicatorilor mai sus-mentionati. "Exista o necunoscuta legata de indisciplina financiara, care nu s-a ameliorat in 2003. Este adevarat ca evolutia arieratelor nu poate afecta echilibrul imediat si situatia nu ar deveni dramatica peste noapte.

Acest lucru poate complica insa mersul economiei in urmatorii ani, 2005-2006", ne-a declarat profesorul de economie Daniel Daianu, fost ministru al Finantelor. El spune ca, desi trebuie realizat, un proces de dezinflatie prea rapid va face ca multe dintre societatile ineficiente sa se impleticeasca atunci cand trebuie sa-si plateasca datoriile.

"Toti cunoastem situatia in care multi agenti economici aveau interesul sa plateasca datoriile cat mai tarziu, deoarece inflatia in crestere "rodea" din arieratele respective, micsorandu-le in termeni reali. Pe masura ce dezinflatia continua, si intr-un ritm destul de rapid, arieratele cresc si exista riscul ca acestea sa nu mai poata fi platite", a avertizat Daianu.

Pentru Matei Paun, analist economic, unul dintre principalele pericole care ne pandesc in perioada urmatoare este legat de supraaprecierea leului. "Acest lucru conduce exact la ceea ce nu ne trebuie: ieftinirea importurilor si scumpirea exporturilor, care va accentua deficitul comercial. Acest pericol nu reprezinta o amenintare pentru acest an, ci incepand cu anul viitor.

In urmatoarele sase luni, nu cred ca vom resimti efecte negative majore, insa din 2005 s-ar putea sa achitam nota de plata pentru acest an. Pe termen mediu si lung, cu cat creste economia mai puternic, cu atat tendintele inflationiste vor fi mai puternice", este de parere Matei Paun. De asemenea, Daniel Daianu crede ca evolutia dolarului este o lama cu doua taisuri.

"Daca dolarul va reincepe sa castige teren puternic in fata euro, atunci acest lucru se va simti, cu siguranta, intr-un mod negativ, la plata facturii energetice", avertizeaza Daniel Daianu.

Daca in ceea ce priveste incompatibilitatea unei cresteri economice sanatoase si sustinute cu continuarea procesului de dezinflatie mai exista inca pareri contradictorii, atat autoritatile, cat si analistii economici sunt constienti ca exista presiuni foarte mari pentru pregatirea si finalizarea, inca de pe acum, a programelor de restructurare, a celor de mediu si mai ales a reformei pensiilor.

O alta problema este cea a cresterii necontrolate a salariilor in a doua jumatate a anului, tinand cont ca 2004 este un an electoral.

"Executia bugetara pe primele patru luni indica un excedent, ceea ce inseamna ca in partea a doua a anului se vor face cheltuieli mari, care se vor duce poate si in salarii, pentru a se atinge tinta de deficit de 2,1% din PIB", a remarcat Daianu un potential pericol pentru sfarsitul acestui an.

Matei Paun este insa mai linistit din acest punct de vedere: "Eu cred ca salariile vor fi tinute in frau de catre sectorul privat, care nu este dispus sa cheltuiasca ineficient. Problema ar putea aparea in sectorul public, dar o majorare a salariilor nu s-ar putea face decat printr-o comanda politica".

Unii analisti sunt de parere ca incheierea unui nou acord cu FMI va tempera puternic elanul guvernantilor de a mari nejustificat salariile si, implicit, riscurile de a scapa inflatia de sub control.