Aproape doua treimi din sucursalele Garzii Financiare au, incepand de ieri, sefi noi, acestia fiind instalati in functie dupa promovarea concursului organizat la sfarsitul lunii trecute.

Comisarul-sef al Garzii Financiare, Marian Pasulea, ne-a declarat ca in cele mai multe cazuri pentru un post de conducere s-au inscris doi concurenti, unul din cadrul acestei institutii, iar celalalt de la Agentia Nationala de Administrare Fiscala, care a lucrat insa la Garda Financiara.

La inceputul anului, multi dintre sefii garzilor financiare judetene si-au lasat posturile pentru a pleca la ANAF, acesta fiind si motivul pentru care aceste sucursale au ramas pe mana interimarilor. "Pentru ocuparea celor 30 de posturi de conducere s-au prezentat 42 de candidati din 25 judete si din municipiul Bucuresti, precum si de la Comisariatul Central.

Dupa proba scrisa si interviu au fost declarati admisi 29. A fost un singur caz in care ambii candidati au fost respinsi. Este vorba despre Comisariatul regional Timis, unde cei doi concurenti care au dorit sa ocupe scaunul de comisar-sef adjunct au fost slabi, nu au reusit sa convinga ca pot face fata unei astfel de functii", a precizat Marian Pasulea.

Seful Garzii Financiare spune ca multi dintre cei care au dorit sa revina de la ANAF au reusit sa treaca examenul reluandu-si astfel postul. In ceea ce priveste Garzile Financiare cu probleme, aici lucrurile sunt departe de a se limpezi.

La Harghita, comisarul-sef Moise Flueras, suspectat de favoritisme la adresa mafiotului Csibi Istvan, a ramas cu numele sef aici, fiind trasferat tot de ieri la Bistrita-Nasaud, pe un post de executie, la fel ca si adjunctul sau Stefan Gogu, detasat la Cluj. Garda Financiara Harghita este condusa de ieri de interimarul Traian Blaj, care a lucrat in cadrul Comisariatului Regional Brasov.

La Arad, Aurel Cancel, cel care a fost detasat de la "centru" pentru a conduce acest comisariat si care a favorizat firmele unor afaceristi locali, a fost retras, in locul sau fiind numit Sorin Cirti, care provine din cadrul Comisariatului regional Timis.

O alta sucursala cu probleme este cea de la Gorj, unde comisarul superior Gheorghe Trifoi a fost suspendat din activitate, "deoarece exista suspiciuni ca acesta ar fi fost implicat in campania electorala in favoarea fratelui sau". Comisarul Trifoi a vrut cu orice chip sa-si vada fratele primar intr-o comuna gorjeana.

"In acest moment, Gheorghe Trifoi nu are voie sa participe la activitatea de control a Garzii Financiare, pana cand Comisia de Disciplina din cadrul Comisariatului general nu se pronunta in acest caz", a mai adaugat Marian Pasulea.