Organizatia a subliniat ca ocupatia straina asupra Irakului ia sfarsit la 30 iunie si ca, in consecinta, prizonierii de razboi ar trebui eliberati.

Americanii au precizat ca vor mai retine in jur de 5000 de prizonieri pe care ii considera periculosi.

Captivii din Irak nu se pot compara cu cei de la baza americana Guantanamo , din Cuba - al caror statut a fost pastrat tulbure, din punctul de vedere al legislatiei internationale.

Irakienii au statutul de prizonieri de razboi, iar in cazul lui Saddam Hussein, americanii au confirmat-o raspicat: Saddam e considerat si tratat ca prizonier de razboi.

Dar Conventia de la Geneva asupra prizonierilor de razboi prevede ca, daca prizonierii sunt tinuti in detentie doar fiindca sunt adversari pe "campul" de razboi, si nu sunt pusi sub acuzare pentru alte infractiuni - atunci ei trebuie sa fie eliberati - odata ce razboiul si, odata cu el, ocupatia, iau sfarsit.

Or, asta ar urma sa se intample in momentul transferului de suveranitate de la 30 iunie.

Reprezentantii Crucii Rosii declara ca prizonierii de razboi - inclusiv Saddam Hussein - vor trebui eliberati.

“Statutul lui Saddam Hussein a fost specificat chiar de autoritatile care l-au arestat. Asa incat, situatia lui ar trebui sa fie similara celei a tuturor prizonierilor de razboi. Ceea ce inseamna ca Saddam poate fi pus sub acuzare pentru crime de razboi, crime impotriva umanitatii, orice altceva, si apoi judecat si condamnat.

Dar - daca nu e pus sub acuzare, atunci, potrivit legii, el ar trebui eliberat - odata sfarsit razboiul.“

Daca Saddam va fi pus sub acuzare inainte de sfarsitul lunii iunie, ca prizonier de razboi, asta inseamna ca va putea fi judecat de o curte martiala americana.

Daca nu, ar trebui eliberat si, potrivit Crucii Rosii, rearestat de noile autoritati irakiene suverane, care l-ar putea pune sub acuzare in justitia irakiana.