Reactiile la documentarul “Televiziunea ceausista si Securitatea” nu au intirziat sa apara, majoritatea referindu-se la posibila colaborare a lui Paul Soloc. Multi sustin ca aveau de pe atunci suspiciuni, aducind si argumente. Altii sint revoltati ca oameni care au servit cu fervoare regimul comunist continua sa detina functii in TVR.

Pina in 1996, Paul Soloc a fost directorul Departamentului Emisiunilor Informative, iar dupa schimbarea de putere a fost demis din functie. N-a durat insa mult. In prezent, Paul Soloc este redactorul-sef al Redactiei social-economice si coordonator al emisiunilor electorale din TVR.

Alina Mungiu, presedintele SAR, fost director al Departamentului Emisiunilor Informative din TVR, explica de ce a fost necesara “deceausizarea” Televiziunii.

Care au fost motivele pentru care a fost demis, in 1996, Paul Soloc?

In momentul in care Stere Gulea a fost numit director general al TVR a existat un fel de lista neagra a lui Dumitru Iuga, pe care erau trecuti toti cei din cadrul redactiei Actualitati, acuza fiind ca acesti oameni prezentasera foarte unilateral toate evenimentele incepind din 1990.

Acesta a fost numai un punct de vedere consultativ, in realitate oricine vazuse stirile in 1996, constatase in ce masura acestea erau preponderent in favoarea guvernului.

De exemplu, felul in care Televiziunea a prezentat alegerile locale, pierdute de PSD, dar ca si cum PSD le-ar fi cistigat, situatie care s-a repetat din nou acum, faptul ca, in timpul campaniei electorale, ministrii erau prezenti in emisiuni de cite o ora, in prime-time, in timp ce opozitia nu a fost chemata nici macar o data. Se facea o propaganda nerusinata pentru guvern.

Care a fost raspunderea lui Paul Soloc?

El era de ani de zile directorul Departamentului Emisiunilor Informative, iar crainicii de pe vremea lui Ceausescu continuau sa redacteze jurnale si sa prezinte stiri, aveau pozitii editoriale, infierau in continuare cu minie proletara pe aceiasi vechi dusmani si aveau aceiasi vechi prieteni. Drept care era clar ca departamenul trebuia deceausizat, nu doar reformat.

Aceasta situatie Paul Soloc nu o indreptase, dimpotriva. E nu a fost dat afara din redactie, a ramas simplu realizator la stiri externe.

Iata ca, dupa 2000, Paul Soloc a revenit in functii de conducere...

Nu este nimic surprinzator.

In Televiziune, lupta dintre vechi si nou nu este o lupta partizana, intre niste partide de stinga si unele de dreapta, ci a ramas ca un fel de revolutie neincheiata, intre televiziunea din timpul lui Ceausescu, cu tot ce au facut oamenii aceia rau acolo, nu numai colaborind cu Securitatea, ci si dezinformind poporul roman, si cei care au incercat sa schimbe aceasta stare de fapt.

Vi se pare normal ca Paul Soloc sa fie coordonatorul emisiunilor de campanie electorala din Televiziune ?

Ca si in celelalte cazuri prezentate, pentru ca e o chestie cruciala ca se publica aceste dosare, directorul Televiziunii si Consiliul ar trebui sa ia niste masuri. Dl Melinescu, care dadea note informative la Securitate, nu mai are de ce sa reprezinte postul national public, platit din banii contribuabililor, la Washington.

Dl Soloc nici intr-un caz nu are statura morala si distanta politica incit sa fie cel care organizeaza campanii electorale la TVR, si asta e situatia cu toti cei care au fost pomeniti sau vor mai fi pomeniti in serialul dvs.

In realitate, ar fi o buna ocazie pentru Consiliul TVR sa ceara, in acest moment, tuturor celor din Televiziune sa dea declaratii pe proprie raspundere daca au colaborat sau nu cu Securitatea si sa incerce sa faca aceasta curatenie in paralel cu publicarea documentelor.

“Consiliul TVR ar trebui sa ceara in acest moment tuturor celor din Televiziune sa dea declaratii pe proprie raspundere daca au colaborat sau nu cu Securitatea si sa incerce sa faca aceasta curatenie in paralel cu publicarea documentelor”.