Un consortiu international va investi 300 de milioane de euro in primele doua termocentrale private din Romania, una la Iernut si alta in Bucuresti.

Cele doua centrale de producere a energiei electrice si termice vor fi construite de la zero, operate in parteneriat de societatea ELCEN Bucuresti care are terenul si investitorii privati - companiile Bateman Group (Israel), Domberger Somogin si Electrowatt/Ekono Group din Elvetia.

Productia de energie electrica obtinuta de cele doua termocentrale acopera circa 10% din necesarul actual al economiei, insa cum Romania a fost inclusa in piata zonala de energie, nu este exclus ca cea mai mare parte a productiei celor doua sa fie exportata.

Cele doua termocentrale noi vor produce curent electric si energie termica la costuri cu 20-25% mai mici decit cele cu care lucreaza centralele deja existente, a spus ieri ministrul economiei, Dan Ioan Popescu.

ELCEN, partener cu terenul

In imediata vecinatate a termocentralelor de la Iernut si Bucuresti Sud, pe terenurile detinute de ELCEN Bucuresti, vor fi construite in urmatorii doi ani doua centrale noi de producere a energiei electrice si termice. “Sint primele investitii private in zona productiei de electricitate, de dupa '89”, anuntat ieri ministrul economiei, Dan Ioan Popescu.

“Memorandumul de intelegere s-a semnat acum citeva minute si speram sa grabim etapele, astfel incit investitia sa poata porni pina la sfirsitul anului”, a adaugat responsabilul MEC. Potrivit intelegerii, consortiul strain si societatea romaneasca ELCEN vor fi parteneri in doua societati mixte distincte.

Societatea romaneasca va aduce in afacere terenul si infrastructura deja existenta, precum si o parte din capacitatile existente (daca ele vor mai fi eficiente), in 2007, cind se estimeaza ca vor fi gata noile capacitati. Partenerii straini vor asigura in intregime finantarea, 30% din surse proprii si 70% din credite atrase.

“Investitia in sine nu va fi garantata de stat si nici recuperarea banilor prin asumarea unor obligatii de cumparare a energiei, pe baza unor contracte pe termen lung”, a spus Dan Ioan Popescu.

Termocentrala Iernut, veche si scumpa

La Iernut, investitia va fi de 180 de milioane de euro. Centrala va avea o putere de 400 de MW si va produce doar energie electrica, materia prima folosita fiind gaz din import. Termocentrala care functioneaza astazi la Iernut are peste 30 de ani vechime si din lipsa fondurilor nu a fost inclusa in nici un program de investitii, ne-a spus ieri Ion Marcu, directorul general al ELCEN Bucuresti.

La Bucuresti Sud investitia se va ridica la 120 de milioane de euro, centrala va produce ca si pina acum energie electrica si energie termica, materia prima fiind, de asemenea, gazul natural. CET Sud, cum mai este cunoscuta centrala de la Bucuresti, este principalul furnizor de energie termica al Capitalei, dar produce si energie electrica.

Centrala este aproape de limita normala de exploatare - 30 de ani. Spre deosebire insa de centrala de la Iernut, in ultimii ani, jumatate din CET Sud a fost modernizata cu bani de la Banca Mondiala si BERD, ne-a spus Ion Marcu. Datorita investitiilor, CET Sud produce astazi energie mai ieftin decit media termocentralelor.

“Daca cele doua centrale existente se vor dovedi ineficiente in 2007, cind vor incepe sa produca termocentrale noi, ele vor fi inchise”, a spus ministrul Dan Ioan Popescu.

Directorul general al ELCEN nu a exclus insa posibilitatea ca grupurile modernizate din CET Sud sa fie incluse in societatea care va exploata centrala noua.

Bateman, interesata si de alte termocentrale romanesti

Potrivit ministrului economiei, firmele din consortiu sint cunoscute pe plan extern. Bateman Gropu are o cifra de afaceri anuale de circa 3 miliarde de dolari. Compania a mai construit centrale de producere in Marea Britanie, Statele Unite, Italia sau Brazilia.

Electrowatt este o companie specializata in servicii de inginerie in domeniul energetic, avind in portofoliu 22 de proiecte in Spania, Portugalia, Argentina sau Thailanda. Bateman s-a declarat interesata sa participe si la privatizarea complexului energetic de la Turceni, unul din cele trei infiintate anul acesta prin hotarire de guvern.

Pentru a avea capacitati de producere la standardele europene si a putea rezista competitiei externe, incepind din 2007, cind piata de energie a Romaniei se liberalizeaza complet, sectorul de producere a electricitatii are nevoie de investitii de peste 4 miliarde euro.