Oamenii de stiinta britanici au pus la punct formula matematica a bancului perfect, care ia in considerare lungimea glumei, factorul comic al poantei si calitatea jocurilor de cuvinte. Potrivit neurologului Helen Pilcher, un actor de comedie care vrea sa puna la punct un spectacol incendiar trebuie sa urmeze cu strictete formula x = (F x L + N * O)/ P.

Factorul comic se determina prin inmultirea gradului de umor al poantei (F) cu lungimea glumei (L). La aceasta se adauga cit de mult ride ascultatorul (N) la puterea lui “O”, variabila ce defineste referirile la durerea fizica sau la stinjeneala sociala pomenite in banc.

Suma acestor elemente se imparte la “P”, numarul de jocuri de cuvinte continute in banc, care reduc risul.

“Se stie ca poanta nu trebuie sa fie nemaipomenit de tare daca bancul e mai lung. La fel si invers, cu cit bancul e mai scurt, cu atit mai amuzanta trebuie sa fie poanta. Logic, urmind acesta formula se ajunge la concluzia ca bancul perfect e unul lung cu o poanta beton”, a explicat actrita Timandra Harkness, care a participat la elaborarea studiului.

“Bineinteles, formula se poate utiliza si invers, pentru a produce cel mai slab banc”, spune actrita, precizind: “Un banc slab ar avea o expunere scurta, urmata de o poanta complet nesarata, la care nu ride nimeni, si, in plus ar fi punctat in mod obositor de o infinitate de jocuri de cuvinte”.

Cu toate acestea, multi comici s-au aratat indignati de ideea de a aplica reguli matematice umorului. Un cunoscut prezentator al televiziunii britanice si comic cu mai multe premii la activ, Jimmy Carr, si-a exprimat parerea ca aceasta ecuatie e o prostie.

“Nu poti sa judeci calitatea unei poante decit dupa ce ai spus-o si asta explica de ce oamenii de stiinta nu sint amuzanti, dar eu sint”, a spus el. Altii au scos in evidenta faptul ca nu doar calitatea bancului in sine conteaza, ci si talentul celui care il spune.

“Ca sa spui poante ca lumea trebuie sa exersezi ani intregi”, a opinat Bernard Manning, un actor de comedie care spune ca inca mai are destule de invatat la cei 71 de ani ai sai.