articol Adevarul

"Daca n-ai avut emotii, ai facut totul, cum am facut eu", se mandrea, ieri, Mihaela Joitescu, de la Scoala nr.17 din Bucuresti, la iesirea de la proba de Limba si literatura romana a testelor nationale. Colega careia ii vorbea, Ioana Krekam, de la aceeasi scoala, i-a intarit spusele: "Subiectele mi s-au parut simple. Chiar simple de tot, fiindca au fost din clasa a VIII-a.

Mai multe emotii am la matematica". Fetele, amandoua cu media celor patru ani de studiu de 9,64 si, respectiv 9,63, au mai multe emotii pentru apropiata repartitie computerizata. "As vrea la "Sf. Sava", dar sa vedem ce fac la teste". Roxana Ipate, de la Scoala nr. 17, nu credea ca ar putea lua mai putin de 7, asta pentru ca "la gramatica mi s-a parut mai greu".

Daca fetele mai aveau cat de cat emotii, baietii nu pareau pierduti cu firea. Robert Petre, Catalin Dumitrache si Mihai Alecu, colegi de scoala cu cele trei fete - toti prezenti la Centrul de testare organizat la Liceul teoretic "Nicolae Iorga" din Capitala - schimbau impresii despre cat de severi au fost profesorii supraveghetori si despre cum isi vor petrece dupa-amiaza.

Despre examen evident toti au fost de acord ca "a fost usor". Pe buna dreptate, elevii au apreciat subiectele de ieri de la Limba si literatura romana ca fiind accesibile.

Structurat in acelasi fel ca si in anii precedenti, subiectul a avut trei parti: o strofa din poezia "Toamna la Miorcani" de Ion Pillat, redactarea unei scrisori (15-20 de randuri) adresate fostei colege de banca si realizarea unei compuneri prin care sa se motiveze ca opera literara aleasa (studiata) este un roman.

Prima parte a avut noua intrebari legate de poezia lui Pillat, intrebari al caror raspuns viza cunostintele de fonetica, vocabular, morfologie si sintaxa. Pentru verificarea intelegerii textului au fost formulate alte cinci intrebari din domeniul tropilor (masura, ritm si figuri de stil).

Romanul "de demonstrat" ar fi putut fi "Baltagul", "Nicoara Potcoava", ambele ale lui Mihail Sadoveanu si "Morometii" de Marin Preda.

Melania Mandas VERGU, Adevarul

In ultima saptamana de scoala pentru invatamantul preuniversitar, elevii care au terminat clasa a VIII-a au intrat in focurile examenelor. Testele nationale, probe care au inlocuit examenul de Capacitate, sunt organizate intr-o singura sesiune.

La examenul de Limba si literatura romana, care s-a desfasurat ieri, secretarul de stat pentru invatamantul preuniversitar, Irinel Chiran, a extras varianta numarul 2 din cele trei posibile. Diferenta fata de examenul de Capacitate consta in faptul ca testele nationale se sustin in timpul anului de invatamant, iar programa este descongestionata, a precizat secretarul de stat.

CAZURI SPECIALE. Irinel Chiran a explicat ca, dintre toti elevii, 114 dau testul in conditii speciale, din cauza ca sunt bolnavi, cele mai multe cazuri fiind de varicela, oreion sau fracturi. Alti 12 copii sustin testul in penitenciare. Pentru fiecare dintre ei sunt doua cadre didactice care supravegheaza derularea examenului.

De asemenea, secretarul de stat a adaugat ca anul 2004 ar putea fi ultimul in care elevii claselor a VIII-a sunt testati inainte de admiterea in invatamantul liceal, deoarece invatamantul obligatoriu s-a prelungit de la opt la zece ani.

PARTICIPARE. Media la testele nationale are o pondere de 50% in media finala pentru admiterea in liceu, fata de media de la Capacitate care avea pondere de 75%. La testarea nationala din luna iunie 2004 vor participa 301.877 de elevi inscrisi in cele 41 de judete si municipiul Bucuresti. Ei vor sustine examenul in 1.269 de centre de testare.

Numarul elevilor care apartin minoritatilor nationale, participanti la testarea nationala, este de 15.430, din care: maghiari – 13.980; germani – 1.306; sarbi – 26; slovaci – 100; ucraineni – 18. Pentru testele nationale au fost organizate 215 centre de evaluare.

Aproape 20.000 de cadre didactice vor fi implicate in desfasurarea testelor nationale.

LIMBA MATERNA. Maine se va organiza proba la Limba si literatura materna. Pentru ca testele nationale se desfasoara in ultima saptamana de cursuri din invatamantul preuniversitar, in centrele unde este organizat examenul si cele in care se corecteaza lucrarile, orarul a fost decalat.

In centrele de testare, cursurile pentru clasele I-VII si IX-XI se desfasoara dupa-amiaza, in functie si de programul profesorilor cooptati in comisiile de examen si de corectura. In centrele de evaluare, cursurile se desfasoara intre 8:00 si 11:00, iar corectarea lucrarilor dupa-amiaza.

SUBIECTE

Partea a II-a (10 puncte). Te numesti Nicolae/Nicoleta Popescu, ai absolvit clasa a VIII-a si iti petreci vacanta de vara la bunici, intr-o zona de campie, in localitatea Sinesti.

Redacteaza, pe o pagina distincta a foii de examen, o scrisoare de 15-20 de randuri, adresata fostei tale colege de banca, Mihaela, in care sa ii comunici impresiile din aceasta vacanta.

Partea a III-a (32 de puncte). Alege un roman dintre cele studiate de tine in clasa. Motiveaza, intr-o compunere de 1-2 pagini, ca aceasta opera literara este un roman. In redactarea compunerii vei avea in vedere:

precizarea a patru caracteristici ale romanului, ca specie literara;

exemplificarea acestor caracteristici, pe baza operei alese/a fragmentelor studiate;

prezentarea, pe scurt, a subiectului (referire la momentele subiectului sau la minimum doua capitole / doua secvente reprezentative);

prezentarea unui personaj, prin raportare la doua intamplari / la doua situatii semnificative.

Prima parte a testului avea o valoare de 48 de puncte, fiind exercitii de limba romana.

MASURI

Pentru buna desfasurare a testelor nationale in turul al doilea al alegerilor locale – 20 iunie – la solicitarea Ministerului Educatiei s-au luat masurile:

Centrele de evaluare au fost stabilite in alte scoli decat cele in care se organizeaza sectiile de votare. Afisarea rezultatelor testelor nationale din data de 19 iunie se va realiza in alte scoli decat cele in care se organizeaza sectiile de votare. Aceste unitati au fost alese astfel incat sa fie cat mai apropiate de centrele in care candidatii sustin testele nationale.

La fiecare centru de testare s-a afisat ieri, la vedere, anuntul prin care candidatilor li se comunica locul in care se vor afisa rezultatele si, in consecinta, unitatea de invatamant unde se depun contestatiile.

Membrii comisiilor din centrele de testare au obligatia sa anunte elevilor, la intrarea in sali, locul unde se vor afisa rezultatele si se vor depune contestatiile.