"Cu orgoliul si cu inima putem muta si muntii din loc. Le promitem italienilor o dupa-amiaza greaca", avertiza selectionerul Morten Olsen, facind aluzie la surpriza din uvertura competitiei. Danezii au facut abstractie de cele 33 de grade de la Guimaraes, le-au ascuns mingea adversarilor si meritau mai mult decit remiza alba.

Dupa o jumatate de ora, raportul posesiei le era net favorabil: 63 la 37 la suta. Rommedahl si Jorgensen au semanat panica pe flancuri, iar Tomasson a creat fisuri in defensiva "azzurra". Nu-i de mirare ca Buffon a trecut prin mari emotii in prima repriza. Dar a scapat fara gol.

A boxat sutul central trimis de Helveg (16) si a avut sansa la ocazia lui Tomasson, care a ratat intilnirea cu balonul (33). Chiar si asa, italienii, dominati de frica de a nu pierde, puteau sa intre in avantaj la cabine, Sorensen salvind miraculos in doua rinduri, la dubla oprotunitate Vieri-Totti, din minutul 44.

"Azzurrii" si-au amintit probabil de mesajul lui Olsen in pauza si au inceput sa arate si fotbal, dar cu zgircenie, echilibrind sensibil posesia. Sclipirea lui Totti l-a pus in fata golului pe Zambrotta, ce a fost tradat de tehnica si a trimis pe linga bara (52). Ritmul a sporit. Trap a mizat pe rebelii Cassano si Fiore, dar jocul nu s-a limpezit.

Mai clari au fost tot danezii si Buffon a repetat parada lui Sorensen din primul act, refuzind golul lui Tomasson si apoi lui Rommedahl (75). Asa au scapat italienii neinvinsi si nordicii au ramas doar cu promisiunea de a imita Grecia.

"N-am inteles nimic din meci in prima repriza. Echipa a fost lunga, am fost statici la mijloc si danezii ne-au doborit ca pe popice. Ne-am mai revenit dupa pauza si egalul e just"

Giovanni Trapattoni, selectionerul Italiei