Ieri a inceput la Belgrad procesul lui Milorad Lukovic (Legija), marele suspect in asasinarea premierului sarb, Zoran Djindjic. El a declarat ca, dupa caderea lui Milosevic, 600 de kg de heroina au fost sustrase din Ministerul de Interne si vandute pe piata neagra, in Bosnia-Hertegovina, Croatia si Romania.

Milorad Lukovic a fost comandantul politiei de la Belgrad si, de mai bine de un an, principalul suspect in asasinarea premierului sarb, Zoran Djindjic, in martie 2003.

In procesul care a inceput ieri, la Belgrad, Milorad Lukovic a declarat in fata instantei ca cele 600 de Kg heroina capturate de politia sarba au fost distribuite pe pietele negre din Bosnia-Hertegovina, Croatia si Romania.

Comercializarea drogurilor pe piata neagra ar fi fost facuta si ca un "gest de razbunare" pentru bombardamente, a mai spus suspectul numarul unu la Belgrad. Dar lasand la o parte motivele ideologice, ramane de investigat unde duce firul banilor si daca nu cumva au legatura directa cu operatiunile criminale ce au dus la asasinarea premierului.

In fosta Iugoslavie, zvonurile privind implicarea politiei si a serviciilor secrete in tranzactii ilegale de droguri circula de mult, fara ca Romania sa fie pana acum pomenita. Milorad Lukovic, zis "Legija" (Legionarul), a fost arestat in mai 2004 ca principal suspect pentru uciderea lui Djindjic, dupa ce s-a ascuns mai bine de un an, fiind in acest timp omul cel mai cautat din Balcani.

Milorad Lukovic (39 de ani), s-a nascut la Belgrad. In 1980 a emigrat in Franta, unde s-a inrolat in Legiunea Straina, de unde i se trage si porecla. Dupa caderea lui Milosevic, a condus politia sarba.

Dar si pe timpul fostei Republici Federale Iugoslavia, e banuit ca unul dintre aghiotantii de seama ai lui Slobodan Milosevic.

In dezvaluirile pe care le face acum in fata instantei, Lukovic nu vrea sa cada singur, ci vrea sa traga dupa el si persoane din anturajul premierului. El pretinde ca in vanzarea drogurilor au fost implicati colaboratori ai lui Djindjic, informatie care nu este deocamdata confirmata din alte surse.

Manuela Preoteasa, EurActiv.ro - Multumiri speciale jurnalistului Drazen Simic, in Sarajevo