Meciul dintre Portugalia si Rusia se va juca pe stadionul da Luz, de la ora 21.45, iar sarcina arbitrarii ostilitatilor ii revine norvegianului Terje Hauge. Statistic, lusitanii au ascendent asupra adversarilor lor, ultima partida disputata intre cele doua tari incheindu-se cu victoria Portugaliei (1-0), insa meciul s-a jucat in urma cu 21 de ani, pe 13 noiembrie 1983, in preliminariile Euro 84.

In total, portughezii si rusii au jucat patru partide, nici una dintre ele nu s-a incheiat la egalitate si doar o data au castigat esticii.

Unul dintre cei care ar fi trebuit sa fie actor al acestui meci, rusul Alexander Mostovoi, aducea si doza de insolit a partidei, el avand si cetatenie portugheza, de mai bine de zece ani, dupa ce s-a casatorit cu o femeie din aceasta tara, in perioada cat a evoluat la Benfica (1992/1993).

Mostovoi a fost insa dat afara de la echipa, din cauza ca a criticat tactica impusa de antrenorul Gheorghi Yartsev, un antrenor care acum doua saptamani il lasa acasa pe capitanul selectionatei, Onopko, tot din orgoliu, astfel ca patimile il orbesc in a gasi un drum bun pentru echipa pe care o pastoreste.

Acestor probleme, mai mult de ordin personal, i se adauga o alta absenta, a lui Roman Saronov, suspendat din cauza cartonasului rosu primit in meciul cu Spania, in timp ce asupra lui Evgheni Aldonin, Rolan Gusev, Alexei Smertin si Vladislav Radimov planeaza spectrul suspendarii pentru jocul cu Grecia, in cazul in care vor primi astazi un cartonas galben.

In aceste conditii, va fi foarte greu pentru Rusia sa obtina prima victorie la o editie a Euro, dupa 16 ani, ultimul lor succes datand din vremea URSS, cand, pe 22 iunie 1988, invingeau cu 2-0 pe Italia, in semifinale.

Sperantele suscitate de CE 2004 intr-o tara cu zece milioane de locuitori, care organizeaza pentru prima oara un eveniment sportiv major si unde fotbal este o religie, raman un atu important pentru portughezi, in ciuda esecului din meciul de deschidere.

Printre altii, Nuno Gomes, Simao Sabrosa si Helder Postiga au pus prima infrangere pe seama nervozitatii cauzata de debut si au promis ca abia de astazi isi vor arata adevarata fata.