Deficitul comercial al Statelor Unite a crescut cu 3,8 la suta, atingand un nou record de 48,3 miliarde de dolari, in luna aprilie, potrivit departamentului american pentru comert, citat de BBC. Situatia se explica prin cresterea preturilor petrolului si a cererii mari de importuri, datorata redresarii economice.

In aprilie, valoarea importurilor a crescut cu 0,2 la suta pana la 142,3 miliarde de dolari, in timp ce exporturile au scazut cu 1,5 procente, pana la valoarea de 93,9 miliarde de dolari. Valoarea deficitului comercial a surprins economistii, in conditiile in care multi dintre acestia se asteptau la o scadere, dupa cresterea (pana la un nou record) din luna martie.

Analistii se asteptau ca redresarea economiei mondiale sa genereze o crestere a exporturilor americane. Potrivit unui sondaj efectuat de Reuters, economistii estimau un deficit comercial de sub 46 de miliarde de dolari. Tot in aprilie, deficitul comercial al Statelor Unite cu China a crescut pana la 12 miliarde de dolari, cel mai inalt nivel din octombrie 2003 si pana in prezent.

In relatia cu Japonia, deficitul comercial a scazut, insa, de la 6,7 miliarde de dolari, in martie, la 6,4 miliarde. “Daca consumatorii americani cumpara, ei cumpara multe bunuri fabricate in strainatate”, a declarat Mark Zandi, economist sef in cadrul societatii de cercetare Economy.com.

Un sondaj separat, realizat de departamentul american pentru comert, elimina temerile potrivit carora americanii nu ar cheltui destul de mult pe cumparaturi. Potrivit cifrelor oficiale, vanzarile cu amanuntul au crescut cu 1,3 procente, in mai, acesta fiind un nou semnal privind redresarea economiei americane.

Astfel au fost intrecute asteptarile economistilor, care estimau o crestere de numai un procent, in conditiile in care, in aprilie, volumul vanzarilor cu amanuntul scazuse cu 0,6 procente. Industria auto a inregistrat cea mai buna evolutie, vanzarile progresand cu 2,7 la suta, in mai, comparativ cu declinul de 2,1 la suta, in aprilie.

O evolutie pozitiva a vanzarilor s-a mai inregistrat in cazul magazinelor de articole vestimentare, a celor de cosmetice sau din industria muzicala. Pe de alta parte, industria mobilei si a materialelor de constructii, restaurantele si barurile au inregistrat o scadere a vanzarilor.

Senatul propune modificarea legislatiei fiscale pentru a evita sanctiunile comerciale impuse de UE

O comisie senatoriala a aprobat modificarea legislatiei fiscale din sectorul corporatist pentru a evita sanctiunile comerciale impuse de Uniunea Europeana in cazul produselor fabricate in Statele Unite, relateaza Bloomberg. Masura a fost supusa spre aprobare Congresului, dupa ce anterior a fost adoptata cu 27 de voturi “pentru” si noua, “impotriva”.

Autoritatile de reglementare se afla sub puternice presiuni pentru modificarea legii subventiilor acordate la export, declarata ilegala (in 2002) de Organizatia Mondiala a Comertului (OMC). La acea vreme, OMC autorizase Uniunea Europeana sa impuna sanctiuni in valoare de patru miliarde de dolari anual, in cazul produselor americane.

Tarifele au intrat in vigoare in martie, incepand cu o taxa de cinci la suta aplicata unor produse printre care textile, bijuterii si produse din lemn. In prezent, taxa este de opt procente si creste progresiv, cu un procent pe luna.

“Geniul politicii americane este acomodarea si compromisul - si aceasta legislatie reflecta acest mix”, a declarat Bill Thomas, reprezentantul republican al statului California si membru al comisiei care a adoptat aceasta modificare a legislatiei.

“Modificarea legislatiei privind taxele internationale trebuia sa aiba loc cu mult timp in urma, si ma bucur ca incepem sa realizam acest lucru”, a continuat acesta. Propunerile de modificare a legislatiei prevad, printre altele, introducerea unei taxe reduse pentru producatorii americani care realizeaza exporturi. Astfel, este anulata scutirea de taxe declarata ilegala de catre OMC.

O alta prevedere este reducerea taxelor pentru firmele care opereaza peste hotare si compensarea cultivatorilor de tutun care renunta la un program prin intermediul caruia sunt controlate preturile si nivelul ofertei. Motiunea urmeaza sa fie dezbatuta in cadrul Senatului, in sedinta de maine.