Ieri v-am dat o lista cu lucruri care ma seaca. “Ceea ce nu ma seaca” ar putea fi definit astfel: sint acele lucruri mici care-ti fac ziua buna, care te fac sa te simti un simplu cetatean al lumii, nu un romanas care se zbate sa supravietuiasca in spatiul carpato-danubiano-pontic.

1Nu ma seaca, de exemplu, ca de luni pina joi ma trezesc in creierii muntilor Radio Total. Ascult presa filtrata de Mihaiu si totul pare normal, desi lucrurile pe care le aud relatate nu sint deloc OK. Tonul e important.

2 Nu ma seaca reclama cu Chivu. Acea moneda sutata in aparat imi face ziua buna pentru ca mesajul e, de fapt: esti un looser, dar nu-i nimic, mai ai o sansa. Optimist, nu?

3 Nu ma seaca fotbalul urit. Nu inteleg impartirea fotbal urit/fotbal frumos. Am invatat de la Nick Hornby (o sa va spun simbata mai multe lucruri despre cartea lui extraordinara) ca ratiunile estetice sint putin penibile in cazul fotbalului. Eu am fost hipnotizat si de Croatia-Elvetia. Fotbalul frumos e pentru cei indiferenti, pentru cei care se uita la acest sport ca la un ghiveci cu flori.

Scuzati radicalismul.

4 Nu ma seaca hiturile la zi de pe MTV. Daca s-ar mai curata postul de FIZZ si alti paraziti de acest gen, ar fi chiar misto. Trec si peste reclama mascata pe care o fac unor cluburi si pot sa spun ca o melodie usurica cu Beyonce (na, ca mi-am dat pe fata gusturile complet nerafinate!) imi poate face ziua buna.

5 Nu ma seaca deloc campania pentru citit carti cu Parazitii - pe care o mai vad din cind in cind la TVR. E haios sa vezi hip-hoperi convinsi (cu bani frumosi - dar, cind e pe gratis, arata “ieftin”) sa promoveze lectura...

Si acum simt nevoia sa revin la ce ma seaca. Luni seara, la “Primarie, te iubesc!”, am prins din zbor o metoda noua de mimat “combativitatea” la Bogdan Chirieac: se foloseste un ton agresiv pentru un continut pozitiv.

Adica il ridicam in slavi pe Rus in plina campanie electorala (ceea ce nu se face din partea unui analist) si apoi punem isteric, apocaliptic problema ca au trecut doua zile si nu stim noul ministru... In locul unor astfel de tertipuri e de preferat un analist aparent linistit, dar cu substanta agresiva.