Luni seara, pe la ora 22.00, chiar ma cuprinsese indoiala. Adrian Nastase inca nu aparuse in nici un talkshow pentru a ne vorbi despre marele succes al cabinetului sau: Raportul Bancii Mondiale. Cu asemenea prilejuri, primul-ministru nu lasa pe nimeni. Ceva mai tirziu, m-am linistit.

Dupa ce toate stirile au inceput cu felicitarile primite de la Banca Mondiala, insusi Adrian Nastase in carne si oase s-a aratat poporului. Daca luam in calcul faptul ca reprezentantii importanti ai guvernului sau au fost in prezidiul de la care Anand Seth a rostit frumoasele cuvinte, intelegem mai usor si miza.

E drept ca alaturi de premier (altfel, extrem de vanitos, el neacceptind decit rareori sa joace rolul de spectator sau de personaj de umplutura la un eveniment) au mai garnisit adunarea si Mihai Tanasescu (ministrul celor mai innodate finante romanesti) si Dan Ioan Popescu (ministrul celei mai neprivatizate economii din toata Europa de est, inclusiv dintre tarile neobsedate de aderarea la Uniunea

Europeana).

Daca - a) Adrian Nastase s-a dus sa faca asistenta la prezentarea Raportului; b) Mihai Tanasescu a declarat pentru Radio Romania Actualitati (pentru cine altcineva?!) ca este vorba despre cel mai bun raport obtinut vreodata de tara noastra; c) citim intr-o pagina a unei foi editate tot cu banii PSD-ului ca, tot ieri, s-au anuntat investitii de 300 de milioane de euro in sectorul energetic

(gogoasa electorala adusa pe piata de Dan Ioan Popescu), iar chinezii vor construi o autostrada de 500 de milioane de euro in jurul Capitalei (autor Miron Mitrea) - atunci vedem cu cite eforturi a fost impachetat acest raport catastrofal al Bancii Mondiale.

Bombardamentul cu stiri pozitive, felicitari, succese si “mai avem multe de facut” ascunde o situatie critica.

Raportul Bancii Mondiale repeta (daca mai are rost si guvernul Nastase mai poate pricepe) toate marile neimpliniri ale guvernarii: nerestructurarea economica si administrativa, inflatia, neprivatizarea, cheltuielile nebune pentru a mentine in viata colosii defunctei economii comuniste.

Chiar nu mi-am imaginat ca, luni seara, Adrian Nastase le va spune romanilor, prin intermediul Antenei 1, ca Romania a cheltuit mai multi bani pentru mentinerea intreprinderilor nerentabile decit pentru invatamint. Fiind in campanie electorala disperata, Adrian Nastase nu putea sa recunoasca asemenea adevaruri.

Arieratele, aparute si ele ca rezultat al extinderii coruptiei in economie, nu puteau fi pomenite. Saracia exagerata, aflata inca “la un nivel inacceptabil” (Raportul BM), a fost si ea o tema evitata de premier. Primul-ministru a crezut ca ne poate amagi si astupa gura doar cu progresele macroeconomice remarcabile.

Cum se pot vedea acestea? Simplu! Tara condusa de guvernul Nastase a devenit un mare exportator de maiouri, chilotei si tenisi, concurind cu brio productia asiatica a deceniului trecut!

Despre gaurile enorme din sistemul de pensii, despre reforma esuata in administratia publica (unde numai ministrul Oprea acapareaza la gramada terenurile intravilane!), despre restructurarea sistemului energetic, operatiune esuata inainte de a fi fost declansata, primul-ministru si participantii la citirea raportului n-au zis nimic.

Presa a ingropat totul sub titluri pompoase, iar esenta acestui raport dramatic pentru evolutia Romaniei in directia integrarii in UE risca sa ramina necunoscuta publicului larg.

Lucru pe care Adrian Nastase si cei care l-au insotit la cadelnitarea Raportului Bancii Mondiale l-au si urmarit!