Reprosuri, acuzatii, amintiri despre al II-lea Razboi mondial, glume, ironii, ciocnire psihologic, conflict cu presa. Aceasta a fost ultima saptamina inaintea teribilului Germania - Olanda. Si aseara, pe gazonul lui "Dragao", ne-am intors la fotbal. Sa descoperim cine era pregatit cu adevarat pentru Euro. Germania, Olanda, amindoua sau nici una.

Olanda ne interesa mai mult, gindind in perspectiva, Germania doar sa vedem pe cine am batut cu 5-1 in Giulesti.

Ei bine, nemtii au jucat altfel, desi erau in mare proportie aceiasi din 28 aprilie. Calculat, compact, fara sa riste nimic. S-au retras cu totii in propriul teren si au incercat sa blocheze fiecare culoar, sa nu ofere spatii batavilor, sa-i enerveze in acest joc monoton. Au reusit. In afara golului inscris de Van Nistelrooy, in minutul 80, "portocaliii" n-au aratat nimic deosebit.

De ce? Au jucat mult prea static, fara idei, fara culoare, fara nimic din ceea ce aveau mai bun. Chiar Beckenbauer ii avertizase sa nu foloseasca sistemul 4-3-3, insa incapatinatul selectionerul olandez nu l-a ascultat. Mult prea incurcat in sisteme, Dick Advocaat a uitat de fotbal. Iar oamenii sai nici nu mai stiu care e adevarata tactica. Pentru ca nu exista nici una.

Au pasat, foarte mult in lateral, foarte rar in fata. Nimic mai mult. 11 valori care adunate nu dau o echipa.

Si olandezii au mai avut o hiba: fazele fixe ale rivalilor, aproape toate pierdute. Asa s-a intimplat si in minutul 30. Sut Frings din lovitura libera laterala, Schneider si Baumann au sarit fals si 1-0 pentru Germania. Saltul portarului Van der Sar a fost egal cu zero, iar Cocu, capitanul Olandei, a fost spectator. Aceasta a fost eroarea asteptata de nemti. Era 1-0.

Esecul se contura, dar Van Nistelrooy a egalat in minutul 80, pecetluind un scor norocos pentru olandezi, la capatul unei partide fara stralucire. Dar cu final incandescent.