Surse din Ambasada SUA, “surprinse” ca evenimentul inaugurarii lucrarilor la autostrada Bechtel “are loc cu trei saptamini mai devreme, din motive politice”

Devansarea electorala a inaugurarii lucrarilor la autostrada Brasov-Bors pare sa fi luat prin surprindere Ambasada SUA la Bucuresti. Ambasadorul Guest a tinut partea guvernului atunci cind acesta era sub tirul Comisiei Europene, nemultumita ca executivul de la Bucuresti a acordat fara licitatie contractul firmei americane Bechtel.

De data aceasta, Michael Guest nu a participat la evenimentul inaugurarii.

Am incercat sa aflam de ce nu s-a dus ambasadorul american la Cluj. Potrivit unor surse din Ambasada SUA, “domnul Guest programase sa participe la lansarea lucrarilor si a discutat cu reprezentantii companiei Bechtel si ai guvernului roman datele posibile la care aceasta lansare sa aiba loc, la sfirsitul lunii iunie.

Am fost surprinsi sa aflam ca lansarea proiectului are loc cu trei saptamini mai devreme din motive politice si, in aceste circumstante, ambasadorul considera ca nu poate lua parte la aceasta inaugurare”, ne-au raspuns surse din interiorul ambasadei.

Verheugen, pus in fata faptului implinit

Graba guvernului risca sa creeze probleme si in relatia cu Uniunea Europeana.

Oficialii europeni au spus in repetate rinduri ca nu considera dosarul Bechtel un caz inchis, Comitetul de Asociere Romania-UE a evocat problema in comunicatul de luni seara, iar delegatul Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, a declarat “Evenimentului zilei” ca asteapta un studiu de impact asupra mediului.

Se pare ca Guenther Verheugen, comisarul european pentru extindere, avea problema autostrazii Bechtel pe ordinea de zi a discutiilor pe care le va purta cu autoritatile romane la Bucuresti, saptamina viitoare. Dar, prin devansarea cu trei saptamini a inaugurarii lucrarilor, comisarul Verheugen va fi pus in fata unui fapt implinit.