Presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a jucat, marti seara, cartea PSD. Discursul sau la talkshow-ul electoral difuzat de Antena 1 a servit strategia partidului de guvernamint, pe care Vadim il vede mai curat, cu mai putini baroni si cu un Cozmanca pe care cine nu-l are ar trebui sa-l cumpere. Cit despre opozitie, liderul peremist a acuzat Alianta D.A.

ca are baroni mai “grei” decit cei ai PSD-ului. De asemenea, el i-a pus la zid pe liberali si democrati, sustinind ca au tradat in teritoriu cauza opozitiei, motiv pentru care i se pare justificat sa-i lase si pe peremisti sa bata palma cu PSD.

Singurele atacuri concrete ale lui Corneliu Vadim Tudor s-au indreptat impotriva Aliantei D.A., in special asupra liderilor PNL. “Eu nu vreau sa-i aduc la putere pe Valeriu Stoica si pe Dinu Patriciu, mai bine ies din politica!”, s-a rastit Vadim.

El si-a confirmat disponibilitatea de a permite peremistilor din teritoriu sa faca aliante cu PSD: “Piinea nu e nici liberala, nici social-democrata, nici conservatoare, poate crestina... Oamenii trebuie sa aiba apa de baut, apa de spalat, trebuie sa aiba securitatea strazilor, a comunitatilor in care traiesc, prin urmare structurile puterii locale trebuie sa intre in functiune”.

Seful PRM s-a spalat pe miini de o eventuala alianta cu PNL-PD, atit la nivel local, cit si central . El i-a acuzat pe reprezentantii Aliantei D.A. din teritoriu ca au tradat intelegerile cu PRM, oferind un singur exemplu, cel de la Giurgiu. “Pai, daca PNL si PD tradeaza si voteaza si ei cu PSD, cu ce drept moral mi se scot mie ochii?”, a conchis retoric liderul peremist.

La nivel central, Vadim Tudor a reluat istoria “Protocolului Anti-Mafia” pe care i l-ar fi propus lui Traian Basescu, care l-ar fi acceptat, dar la care s-a renuntat din cauza refuzului lui Theodor Stolojan, survenit la presiunile ambasadorului american Michael Guest.

“Noi avem informatii din mai multe surse ca PNL nu a semnat motiunile noastre de cenzura si nu s-a alaturat altor demersuri ale partidelor din opozitie, in primul rind la sugestia ambasadorului SUA”, a adaugat presedintele PRM.

Discursurile lui Nastase - bibliografie pentru Vadim

Vadim a reluat si teoria presedintelui PSD, Adrian Nastase, cu privire la guvernarea 1996-2000, cind PNL si PD erau la putere: “Imi aduc aminte ca, in perioada '96-2000, au condus PNL-PD, UDMR si inca vreo citeva partide si au condus catastrofal tara.

Eu ii rog pe romani sa nu uite chestiunea aceasta! Fireste ca nu trebuie sa plateasca acum cei care au gresit atunci, desi oalele sparte au fost platite de PNTCD! Dar eu cred ca o serie de baroni locali din PNL sint mai vinovati decit PNTCD!”. C.V.

Tudor a facut referire directa la liberalul Dinu Patriciu, despre care a dat de inteles ca este mai vinovat decit “clubul gulerelor albe de la Bacau”, respectiv controversatii afaceristi pesedisti care au atras si atentia OLAF: “Am prins eu un hot, Petromidia (...).

Dumneavoastra, Antena 1, ziceti in fiecare seara de marea foamete din Moldova, triunghiul Bermudelor - Darmanesti, Carom, Onesti - si ce-o mai fi... toata mafia asta a petrolului. (...

) Sint afaceri de 500 de milioane de euro in zona Moldova si peste un miliard de euro la Petromidia! Guvernul i-a facut domnului Dinu Patriciu un cadou de peste 600 de milioane de dolari printr-o ordonanta de urgenta!”.

In context, Vadim n-a ezitat sa-i faca un compliment si presedintelui Ion Iliescu: “Administratia Prezidentiala, spre onoarea ei, domnul Ion Iliescu, iata ca se poate coopera cu el, omul vrea sa faca treaba, are chiar nostalgia activistului de partid care stia de coruptie...”

Despre Cozmanca si baroni, numai de bine

Seful peremist i-a trimis bezele si presedintelui executiv al PSD, Octav Cozmanca: “Daca fiecare partid ar avea cite un Cozmanca, ar fi poate mai bine pentru tara, e un om foarte muncitor si nimeni nu poate sa spuna ca este corupt”.

In privinta baronilor locali, “gestionati” de acelasi Cozmanca, Vadim vede numai progrese in curtea pesedista, singurul baron ramas, in opinia sa, pe pozitii fiind Marian Oprisan: “Ieri a fost la mine in Senat domnul Cozmanca (...) si i-am zis: Ati renuntat la Mischie, ati renuntat la Bebe Ivanovici, (...) ati mai renuntat, parca, la Gheorghe Savu...

La Vanghelie, dar nu prea au avut curajul sa mearga pina la capat cu Vanghelie! Zic, de ce nu renuntati si la Marian Oprisan?”. Despre Radu Mazare, Dumitru Sechelariu, Teodor Nitulescu sau alti baroni liderul PRM nu a suflat nici un cuvint.

In schimb, Vadim i-a oferit o gura de oxigen electoral candidatului PSD la Primaria Cluj-Napoca, Ioan Rus, ridiculizindu-l pe contracandidatul sau din partea Aliantei, Emil Boc: “Mi se pare ca in studioul acesta a cazut in cap, la emisiunea lui Andrei Gheorghe”. Vadim s-a aratat scandalizat ca Boc “declara ca nu are nevoie de voturile PRM.

Daca eu ma pun la mintea lui si zic romanilor “nu iesiti la vot”, cistiga Ioan Rus!”. Vadim a lansat totusi o sageata si in directia candidatului PSD: “Daca va cistiga domnul Ioan Rus, in virtutea unui protocol secret intre UDMR si PSD, (...

) Clujul va avea obligatoriu placute bilingve peste tot, se va numi Kolosvar, ca pe timpul dictatului de la Viena, iar vicepresedintele Consiliului va fi tot de la UDMR.”