Ce a indeplinit si ce ii ramane de facut Romaniei pana la intrarea in Uniunea Europeana, precum si data cand va fi primita, sunt subiecte pe agenda celor 25 de lideri europeni care se intalnesc, azi si maine, la Bruxelles, intr-un summit crucial.

IRINA CRISTEA

Pentru Romania, zilele urmatoare se anunta extrem de importante.

Pe langa proiectul Constitutiei Uniunii si viitorul presedinte al Comisiei Europene, pe agenda summit-ului ce are loc azi si maine la Bruxelles urmeaza sa se discute cum a evoluat Romania, cat de multumitoare sunt reformele facute in ultima perioada si ce angajamente isi iau liderii celor 25 de state privind inchiderea negocierilor, semnarea tratatului de aderare si aderarea propriu-zisa.

Semnalele par pozitive. La inceputul saptamanii, Romania a finalizat o parte din negocierile la Capitolul 31, care include prevederi de tipul: care va fi contributia Romaniei la Banca Europeana de Dezvoltare? Tot atunci au avut loc o serie de discutii la nivelul Consiliului de Asociere Romania-UE, organismul care supravegheaza respectarea prevederilor Acordului European.

E DE BINE. Se deduce, din concluziile acestor discutii, ca Romania va avea parte de o reactie buna din partea Consiliului Europei, la reuniunea care incepe azi.

Se asteapta ca, in concluziile Consiliului, Romania sa fie incurajata sa continue, ca si pana acum, reformele in care s-a angajat, subliniindu-se ca negocierile pot fi incheiate pana la sfarsitul anului.

De asemenea, semnalele arata ca oficialii europeni vor anunta ca, din iulie, expertii Comisiei vor incepe sa lucreze la proiectul tratatului de aderare al Romaniei, proiect la care Bucurestiul a inceput, de asemenea, lucrul. Este de asteptat si ca statele membre ale Uniunii sa reafirme ca scopul comun este ca Romania sa semneze tratatul de aderare in 2005 si sa devina membru al Uniunii in 2007.

Incheierea provizorie, de catre Bulgaria, a capitolelor de negociere va fi, de asemenea, anuntata formal, cu mentiunea ca Romania a progresat suficient ca sa isi asigure respectarea calendarului de aderare.

VIN OLANDEZII. In perioada urmatoare, Romania are toate motivele sa apese pedala de acceleratie. Presedintia irlandeza a Uniunii va fi inlocuita, de la 1 iulie, de cea olandeza. Aceasta se anunta departe de spiritul deschis si conciliant pe care Irlanda l-a avut pe durata mandatului de sase luni. Romania va avea interlocutori mai severi, care nu-i vor lasa loc de greseli sau loc de intors.

LEGE

Foarte importante pentru Romania sunt si restul proble-melor de pe agenda reuniunii din aceste zile. In primul rand, liderii UE vor incerca sa se puna de acord asupra proiectului Constitutiei europene. Este ultima sfortare a presedintiei irlandeze de a gasi solutii acceptate de toata lumea.

Acordul privind Constitutia este vital pentru ca, altfel, Uniunea Europeana nu are sanse reale sa functioneze vreodata cu mai mult de 15 tari. Cu toate prevederile lor, tratatele care i-au pus baza nu pot controla un gigant de 25 de tari, care se va extinde din nou in anii urmatori. Prin urmare, e nevoie de noi reguli si de noi functii.

Toate acestea sunt prevazute de Constitutie, dar ele vor ramane pe hartie si UE, in haos, daca mai-marii Uniunii nu bat palma cat de curand posibil.