Magistratii Curtii de Apel Suceava au decis ca Alexandru Varga, liderul rromilor din Gura Humorului si vicepresedinte al filialei judetene a Partidei Rromilor, impreuna cu alti noua rromi acuzati de trafic de persoane vor fi anchetati in stare de arest. Acestia au fost arestati in urma cu aproximativ o saptamana, sub acuzatia ca au racolat si trimis in Italia peste 80 de persoane pentru a cersi.

Peste 100 de sustinatori ai tiganilor arestati au venit la Palatul Justitiei pentru a-i incuraja, insa, in ciuda protestelor, completul de trei judecatori al Curtii de Apel a hotarat ca cei 10 acuzati trebuie sa fie judecati, in continuare, in detentie.

La intrarea din spate a Palatului Justitiei, in momentul in care primul lot de arestati a coborat din duba Politiei, cei peste 100 de apropiati ai lui Alexandru Varga, zis "Turlea", si ai celorlalti inculpati au inceput un adevarat spectacol, cu bocete, tanguieli si cu asigurari ca vor fi alaturi de cei arestati, orice s-ar intampla.

Circul tiganilor a continuat pe salile Curtii de Apel, unde acestia au gasit un alt cal de bataie - jurnalistii veniti sa fotografieze si sa consemneze evenimentul. Nu a durat mult pana cand unii dintre rromii mai infierbantati au incercat sa smulga aparatele de fotografiat din mainile ziaristilor, sa-i injure si sa-i ameninte.

Scandalul a continuat apoi cu magistratii care au facut parte din completul de judecata si care nu au permis intrarea in sala a grupului de sustinatori. Apoi, apropiatii clanurilor Varga si Dragan (n.r., din care faceau parte cei retinuti) s-au domolit, astfel incat judecarea recursurilor inaintate de cei zece arestati s-a putut desfasura, in cele din urma, in conditii normale.

Pe de alta parte, surse judiciare au declarat ca martorii, ale caror declaratii au fost inregistrate ca probe in dosarul instrumentat de procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel, sunt presati sa isi schimbe declaratiile. In acelasi timp, procurorii continua investigatiile, existand indicii ca acuzatii au mai comis si alte infractiuni decat cele pentru care sunt deja judecati.

Oamenii legii sunt pe cale de a proba si infractiuni de coruptie in care ar putea fi implicati functionari ai statului.