Rezultatul alegerilor locale a creat o situatie mai putin obisnuita: in foarte multe locuri din tara nici PSD, nici Alianta PNL-PD nu au putut forma, singuri, majoritatea in consiliile judetene si in cele locale. De la aflarea rezultatelor, tara a intrat in frenezia negocierilor pentru ca balanta sa incline in favoarea PSD sau a Aliantei. Pionii de baza sunt reprezentantii PRM si PUR.

In ciuda recomandarilor, declaratiilor politice ale liderilor de la centru, situatia ramane incerta in multe localitati. Nu numai ca PRM si PUR au pactizat cu PSD in majoritatea cazurilor, dar chiar in interiorul Aliantei s-au consemnat tradari care au fost sanctionate aspru de conducerea PNL si a PD prin excluderea celor in cauza. Nu de putine ori PSD a cumparat voturile cu sume mari de bani.

Atat liberalul Theodor Stolojan, cat si democratul Traian Basescu au lansat un apel la adresa PRM si PUR de a-si tine promisiunea din campania electorala si de a pune umarul la starpirea coruptiei prin depesedizarea tarii.

Ei se asteptau ca macar PUR sa demonstreze ca este mai aproape de Alianta, data fiind si intelegerea de la turul doi al alegerilor de la Bacau, unde liberalii si democratii sustin candidatul umanist impotriva lui Dumitru Sechelariu. Se pare insa ca interesele locale sunt mai puternice decat indicatiile de la centru.

PSD a pus mana pe Ilfov

PNL a acuzat ieri consilierii PRM si PUR din judetul Ilfov ca "au tradat intelegerea facuta inainte de alegeri cu Alianta si ca, la sedinta de constituire a CJ au votat in favoarea PSD".

Purtatorul de cuvant al PNL, deputatul Eugen Nicolaescu, a declarat ca reprezentantii PUR si PRM din judetul Iflov nu au mai respectat intelegerea cu Alianta si au votat cu PSD, care a obtinut, din nou, presedintia CJ.

Nicolaescu sustine ca organizatiile locale ale PUR si PRM au primit dezlegare de la centru sa procedeze cum cred de cuviinta, iar consilieri judeteni ale celor doua partide au trecut, in ultimul moment, de partea PSD. Noul presedinte al CJ Ilfov, senatorul Doru Laurian Badulescu, a fost ales in sedinta de constituire a Consiliului Judetean.

Excluderile de la Gorj sunt statutare

In ceea ce priveste situatia de la Gorj, Nicolaescu a sustinut ca decizia de a cere Biroului Electoral Judetean Gorj sa nu valideze in functii patru consilieri ai partidului, este perfect statutara.

"Acestia au fost exclusi din partid deoarece s-au prezentat la sedinta Consiliului Judetean, in pofida interdictiei conducerii centrale a PNL, care avea suspiciuni ca incheiasera o intelegere cu PSD pentru formarea majoritatii in Consiliu.

Cred ca a-i mai asculta pe cei care n-au ascultat decizia partidului este o naivitate si a lua in considerare pe cei care au incalcat decizia PNL este nefiresc", a comentat Nicolaescu. La Gorj, sedinta de constituire a Consiliului Judetean este programata pentru vineri.

Senatorul PRM Ilie Petrescu a spus ca atat el, cat si colegii sai din partid vor absenta de la sedinta respectiva, asa cum vor face si ceilalti consilieri din Opozitie.

Demiteri la Constanta

Liberalii au probleme si la Constanta. Conducerea PNL din acest judet a decis ieri excluderea din partid a 15 membri, intre care trei consilieri locali, care in campania electorala ar fi incalcat protocolul Aliantei PNL-PD, conform Mediafax.

Potrivit vicepresedintelui organizatiei judetene a PNL Constanta, Mircea Iustian, au fost exclusi din partid doi consilieri locali alesi in Tuzla, intre care chiar candidatul PNL la functia de primar al comunei si un consilier de la Adamclisi. In locul lor vor fi desemnati supleantii de pe lista PNL. Alti trei liberali din Tuzla si cinci din Adamclisi au fost exclusi din partid.

Aceeasi masura a fost luata si impotriva a patru membri ai PNL din Pantelimon, Valu lui Traian si Eforie. Conform sursei citate, acestia au adus prejudicii de imagine PNL.

Excludere la Gura Humorului

Nici democratii nu sunt lipsiti de griji. Presedintele organizatiei PD Gura Humorului, Nicolae Catargiu, va fi exclus din partid intrucat a anuntat ca sprijina in turul al doilea de scrutin candidatul PSD pentru functia de primar al orasului, si nu pe cel al PNL.

Vicepresedintele PD Suceava, Brandusel Nichitean, a declarat ieri, conform Mediafax, ca propunerea de excludere a fost aprobata de Biroul Local al PD si urmeaza sa fie validata de Consiliul Local de Coordonare.

"Pana la organizarea de alegeri pentru ocuparea postului ramas vacant, conducerea PD Gura Humorului va fi asigurata de Alexandru Balau, fostul candidat al partidului pentru functia de primar al orasului", a mentionat Nichitean, care sustine ca Nicolae Catargiu nu va fi validat intrucat, in momentul constituirii CL Gura Humorului, acesta nu va mai fi membru de partid.

Tradare si la Vrancea

Si la Vrancea situatia este complicata. PSD a obtinut in Vrancea 17 mandate - din 33 - in Consiliul Judetean, iar PRM doua mandate. Biroul Executiv al PRM Vrancea a anuntat ieri, intr-un comunicat de presa, ca a decis, cu unanimitate de voturi, sa respinga orice propunere de colaborare cu organizatia PSD Vrancea pentru ca Marian Oprisan sa fie reales presedinte al CJ.

"Aceasta hotarare exprima modul nostru de actiune hotarata pentru eradicarea mafiei vrancene", se arata in comunicatul PSD.

In schimb, in Consiliul Local Focsani, PSD are nevoie de un singur vot pentru a avea majoritatea, dat fiind ca a obtinut 11 mandate din 23. Sedinta de constituire a Consiliului Judetean Vrancea a fost amanata, marti, pentru a doua oara, din lipsa de cvorum, in conditiile in care au absentat majoritatea consilierilor PNL si PD.

La cea de-a doua sedinta de constituire a CJ Vrancea au participat 21 din cei 33 de consilieri - 17 de la PSD, 2 - PUR, 1 - PD si 1 - PRM. Dupa cum se observa, un consilier democrat s-a prezentat la sedinta, in ciuda recomandarilor de la centru. Pentru validarea noii componente a CJ era insa necesara prezenta a doua treimi din numarul consilierilor alesi, respectiv 22.

Urmatoarea sedinta de constituire a CJ Vrancea a fost convocata pentru sambata.