Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) si Banca Comerciala Romana (BCR) ofera credite pentru infiintarea de noi locuri de munca.

Creditele se acorda din bugetul asigurarilor pentru somaj si sunt destinate intreprinderilor mici si mijlocii, unitatilor cooperatiste, asociatiilor familiale si persoanelor fizice autorizate precum si somerilor care infiinteaza intreprinderi, care activeaza in sfera productiei, serviciilor si turismului.

Cei interesati se pot adresa agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca si a municipiului Bucuresti. Fondul de creditare, in valoare totala de 1500 miliarde de lei, prevazut in bugetul asigurarilor pentru somaj, va fi utilizat pana la finele acestui an si este administrat de catre BCR, care preia riscul de creditare pe baza analizei fiecarei documentatii prezentate in cadrul programului.

Valoarea unui credit depinde de numarul locurilor de munca nou create si de aportul propriu al solicitantului, suma acordata pentru fiecare loc de munca fiind de 100 de milioane de lei. Creditele vor fi acordate pe o perioada de pana la 3 ani pentru investitii si de pana la un an pentru finantarea stocurilor de materii prime si materiale, iar finantarea poate acoperi 75% din valoarea proiectului.

Dobanda la creditul acordat va fi 50% din dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei. In judetele in care se inregistreaza o rata medie anuala a somajului mai mare decat rata medie a somajului la nivel national, dobanda va fi de 25% din dobanda de referinta.

Dobanda va fi revizuibila in functie de nivelul dobanzii de referinta comunicat de BNR, care, pentru luna mai 2004, este 21,25%/an. Garantiile oferite de solicitanti trebuie sa fie reale si personale (proprii sau de tip fidejusiune, girant, scrisoare de garantie etc.) si sa acopere valoarea creditului si a dobanzilor aferente.