La Mihailesti, o comuna din judetul Buzau, alegerile au fost castigate din primul tur de candidatul PSD. Nimic spectaculos in sine, partidul in cauza obtinand rezultate similare in sute de localitati.

Peste faptul acesta s-ar putea trece linistit daca Mihailesti nu ar fi localitatea langa care a avut loc tragedia ce a provocat morti si raniti si care a fost subiectul unuia dintre cele mai intense atacuri mediatice pe care le-a cunoscut Romania. In urma cu cateva luni, la Madrid, explozia mai multor bombe ucidea sute de persoane, cu doar patru zile inainte de alegerile generale.

Ca urmare a acestui atentat, dar si a grabei Guvernului spaniol de a nominaliza ETA ca autor al atacului, in Spania, s-a declansat o ofensiva mediatica, al carei rezultat final este rasturnarea rezultatului in alegeri si prabusirea Cabinetului Aznar, dat in toate sondajele de opinie ca fiind castigator lejer.

E greu de spus daca atentatul, erorile de comunicare ale Guvernului spaniol sau fiecare intr-o proportie anume au generat aceasta reactie, emotia populatiei insa a fost stimulata de imaginile vazute la televizor si de comentariile citite in ziare.

Exceptandu-i pe cei care au trait nemijlocit drama, toti ceilalti nu s-au intalnit cu realitatea, ci cu perceptia realitatii, mediata de diversi vectori de comunicare.

Chiar daca este greu sa acceptam, zi de zi, altcineva ne spune cum traim, cat de bine sau cat de rau ne este, pe cine trebuie sa acceptam si pe cine trebuie sa respingem, ce produs este bun si ce produs este rau, ce zeu este corect si ce zeu este incorect, cum trebuie sa ne imbracam, cu cine ar trebui sa se casatoreasca fiii nostri si, inevitabil, cu cine ar trebui sa votam.

Fiecare dintre noi se intalneste nemijlocit cu o frantura de realitate si are parte prin intermediari de perceptia restului realitatii la care nu are acces direct. Locuitorul Tarii Bascilor l-a urat pe Aznar fiindca a citit in ziare ca i-a acuzat compatriotii de un act abominabil.

Locuitorul din Andalucia care a citit aceeasi stire s-a suparat ca Guvernul face jocuri cand in garile respective au murit oameni, iar spaniolul care a trait pe viu un atentat anterior organizat de ETA probabil ca a fost de acord cu Aznar si i-a blestemat inca o data pe teroristi.

Aceeasi realitate genereaza, in functie de perceptie, reactii diferite, asa incat, cu riscul de a enerva multa lume, afirm ca in nici o comunitate realitatea nu determina istoria, ci perceptia asupra realitatii.

Nenorocirea de la Mihailesti, transbordata de un facator de imagine direct pe partidul de guvernamant, aflat in campanie electorala, a afectat, spun sociologii, scorul PSD in alegeri cu doua-patru procente.

Minutele de la stiri in care era stabilita o corelatie directa intre liderii PSD si bucatile din trupul mortilor de la Mihailesti ramase in groapa si dupa terminarea anchetei au marcat cetatenii mult mai mult decat a facut-o accidentul propriu-zis.

Escaladarea mesajului mediatic si transbordarea discutiei de pe explozia propriu-zisa, greu imputabila unui partid, pe ancheta si pe neglijentele acesteia s-au dorit o reluare a modelului Madrid, in care, sub impresia unei drame zguduitoare, era discutata moralitatea unor actiuni intreprinse de componete ale Guvernului.

Intr-o parte, lansarea prea grabita a numelui vinovatului, in alta parte, terminarea prea rapida a anchetei asupra motivelor exploziei si asfaltarea drumului national afectat de eveniment. Cum spuneam intr-un editorial, acum doua saptamani, explozia de la Mihailesti nu putea marca semnificativ electoratul din Romania.

Intentia oculta a autoritatilor de a „musamaliza cazul“, de „a ascunde adevarul“, de „a distruge probele“, prezentata mai bine de o saptamana de la eveniment, zi de zi, cu tot arsenalul mediatic posibil, a influentat insa electoratul. In multe locuri, mai putin unul. La Mihailesti, unde oamenii au fost in contact cu realitatea, nu cu perceptia ei.

O logica elementara ne-ar fi condus la ideea (pe noi, cei care am vazut totul la televizor) ca primul loc in care PSD va plati amarnic va fi comuna afectata. Or, aici, PSD castiga din primul tur. De ce? Fiindca nimic nu poate distorsiona realitatea cunoscuta nemijlocit. In acelasi timp, insa, cum foarte multi dintre noi au prea putine contacte cu realitatea, votam si traim asa cum ne spun altii.

Bine sau rau. Noul principe al lui Dick Morris, ca si mai vechiul principe al lui Machiavelli, ca si toate celelalte artefacturi de comunicare nascute din nevoia de dominare a omului de catre sistem fac un singur lucru. Sterg Mihailestiul de pe harta si in locul lui pun un produs convenabil. Ii dau acestui produs numele Mihailesti si se refera la el ca la un dat istoric.

Constructia ce se face de aici incolo este perfect corecta si nu poate fi demolata cu argumente. Doar ca acel produs nu exista pe harta si nu exista, de fapt, nicaieri. Este doar o iluzie. Dar farmecul acestei lumi este dat tocmai de realitatea ca este practic imposibil sa demonstrezi existenta acestei iluzii. Si nu-ti ramane decat sa traiesti in conformitate cu ea.

P.S. Pentru a contracara eventuale editoriale sufocate de indignare, cand m-am referit la o iluzie, vorbeam despre transferarea punctului nodal de pe incident pe ancheta, nu despre tragica pierdere de vieti omenesti care s-a petrecut, din nefericire, acolo.