Localitatile ce reprezinta mizele politice cele mai importante pot fi identificate dupa modul disperat in care candidatii pentru turul doi, indiferent de culoarea politica, au inceput sa se comporte in ultimele zile de campanie. Atacuri la persoana, dezinformari, spatiu publicitar - la vedere sau mascat - cumparat in ziarele populare, nimic nu lipseste.

Bucuresti. Campania electorala s-a lasat, ieri, cu incaierari intre suporterii politici. Dezbaterea de la PRO TV dintre candidatul Aliantei PNL-PD, Anca Boagiu, si candidatul PSD, Neculai Ontanu, la sectorul 2 le-a starnit pofta de actiune suporterilor celor doi candidati, aflati in tribunele studioului.

Schimbul de replici intre Anca Boagiu si Neculai Ontanu a creat tensiune intre simpatizantii celor doua formatiuni politice, care au inceput sa se agite pe scaune. Anca Boagiu i-a cerut moderatorului Cristian Tabara sa calmeze conflictul, insa apelurile la calm nu au facut decat sa-i agite mai tare.

Simpatizantii PSD si PNL-PD s-au incaierat, lovindu-se si rupandu-si unii altora materialele electorale. Imbrancindu-se si injurandu-se reciproc, acestia si-au impartit pumni si picioare. Cristian Tabara a suspendat emisiunea aproximativ zece minute, timp in care atmosfera din platou dintre sustinatorii lui Boagiu si cei ai lui Ontanu s-a calmat.

Trebuie precizat ca divergentele dintre Anca Boagiu si Neculai Ontanu au inceput cu o seara inainte, cand acestia au facut un tur al mai multor televiziuni, unde si-au aruncat in fata acuze. Disperat, Ontanu a acuzat-o pe Boagiu ca nu isi iubeste copilul pe care l-a infiat, desi „l-a inconjurat in lux“.

Ontanu a plusat spunand ca Anca Boagiu a infiat acel copil pentru „a-si masca amorul cu un important lider politic“. La randul sau, candidatul Aliantei i-a reprosat lui Ontanu ca a folosit bugetul primariei pentru a le oferi pachete de alimente locuitorilor din sector, cumparandu-si astfel voturile.

In plus, Ontanu se face vinovat de vanzarea unui copil, a spus Boagiu, acuzatie ce i-a atras prompt un proces de calomnie.

In presa centrala au aparut in regim publicitar ample materiale in care candidatii Aliantei pentru sectoare sunt atacati pe diverse motive. Astfel, Laura Andresan povesteste din nou, pe jumatate de pagina, cum ar fi fost hartuita sexual de Liviu Negoita. Intr-un alt material, suntem preveniti ca acelasi Negoita si-a cumparat in mod ilegal apartamentul in care locuieste.

Dintr-un alt material aflam ca „supervila Ancai Boagiu taie respiratia bucurestenilor“ si ca „PNA se va autosesiza despre aceasta escocherie“ citind materialele publicitare din presa.

Nici Alianta nu este cu totul nevinovata, acuzandu-l, miercuri, pe Darabont, candidatul PSD la sectorul 6, ca ar fi amenintat cu moartea un membru al staff-ului D.A. dupa o emisiune televizata. Numai ca emisiunea avusese loc pe 3 iunie, adica inainte de primul tur de scrutin.

Un alt candidat PSD, Eugen Plesca, a fost victima unui stol de fluturasi anonimi, care sustineau, in titlu, ca acesta „se retrage“, explicand apoi in text ca s-a retras la vila sa din afara Bucurestiului, deprimat de rezultatele primului tur de scrutin din Capitala.

Bacau. Dumitru Sechelariu isi ataca sistematic contracandidatul in cotidianul sau local, Desteptarea. Tema frecventa este „statutul lui Stavarache in masinaria electorala a magnatului Voiculescu: o papusa usor manevrabila, care face doar ce i se ordona, fara idei si initiative“. „Patriotismul“ local este stimulat prin teorii conspirationiste.

„Ce s-ar intampla daca, Doamne fereste!, Stavarache iese primar? Nu cumva cei din Bucuresti care-l conduc acum vor continua sa-si exercite influenta asupra lui, iar Bacaul va deveni o colonie economica a Capitalei?“.

Costurile „enormei desfasurari de forte media“ in sprijinul lui Stavarache vor fi platite „din bugetul municipiului Bacau, care va fi directionat spre firmele din Bucuresti ale celor din PUR“.

Iasi. Candidatului Aliantei PNL-PD, Dan Carlan, i se dedica ample materiale de antireclama intr-un alt cotidian central specializat pe publicitate negativa la adresa candidatilor PNL-PD de la sectoare. In schimb, PSD se plange ca Alianta l-a infatisat pe Gheorghe Nichita cu o sticla in mana, imagine insotita de comentarii privind comunismul si coruptia candidatului PSD.

Brasov. Faptul ca sunt colegi de Alianta nu i-a impiedicat pe candidatii PNL si PD calificati in turul doi sa se injure. Candidatul PD la primarie, George Scripcaru, sustine, in presa locala, ca respecta „vointa brasovenilor si principiile Aliantei PNL-PD“, dar il ataca pe contracandidatul sau, Ioan Ghise (PNL).

Democratul spune ca Ghise minte cand afirma ca reprezentantul PD ar fi mana in mana cu PSD si il acuza pe Ghise ca el este cel ce negociaza cu PSD posturi in viitorul consiliu local.

Liberalii brasoveni acuza „campania murdara“ a PSD la Fagaras. Aristotel Cancescu, presedintele inca in exercitiu a CJ Brasov, declara ca unui candidat liberal din Fagaras i-au fost blocate conturile firmelor de o ruda indepartata a lui Miron Mitrea, care lucreaza la DGFP Fagaras.

Invers, senatorul PSD Ion Seche, pretendent la sefia CJ, acuza campania murdara a PNL la Sacele, spunand despre liberali ca dau bani la alegatori pentru a fi votati. PD-istul George Scripcaru acuza si el un candidat PSD, dar pe cel din Sacele (Petre Mutu, care este primar in functie), despre care se spune ca ar fi concesionat ilegal terenuri inainte de finalul mandatului.

Cluj. Exact in ziua venirii lui Traian Basescu la Cluj, PSD a plasat in presa locala o reclama-atac in care este parafrazat un moto al primarului Capitalei din timpul campaniei sale: „Domnule Basescu, va reamintim ca vizitele scurte sunt cele mai placute!“. In „reclama“, Basescu apare pe un vapor, pe care scrie „Flota“, aruncandu-i lui Boc un colac de salvare.

Emil Boc a dat, ieri, un comunicat prin care se disociaza de atacul vizual la adresa lui Rus. Reamintim, in urma cu cateva zile a aparut fotografia lui Ioan Rus spanzurata. In replica, PSD l-a „travestit“ pe Boc in Hitler. Boc spune ca spanzurarea lui Rus nu a fost opera PD, ci a unor liceeni care nu-l agreeaza pe candidatul PSD.

Tot ieri, rectorul UBB, Nicolae Bocsan, a denuntat „campania de falsuri si minciuni a PSD“ la adresa institutiei.

Bocsan ne-a precizat ca UBB nu ar fi lansat sau sponsorizat nici un partid in campania electorala si respinge acuzatiile PSD Cluj si PSD Bucuresti, care au reusit sa convinga BEC sa trimita Curtea de Conturi in control la UBB reclamand o sponsorizare a campaniei lui Emil Boc.

Tot Bocsan a precizat ca acuzatiile de vot fraudulos la adresa lui Andrei Marga, proferate de PSD Bucuresti si reiterate de Dan Matei Agathon la BEC, reprezinta un fals. Bocsan a precizat ca inclusiv reprezentantul PSD in sectia de votare unde a fost Marga a semnat procesul-verbal ce consfintea ca totul a fost legal.