Ponderea ajutoarelor de stat in PIB pe anul 2003 a fost de 3,1%, a declarat, ieri, Jozsef Nemenyi, consilier la Consiliul Concurentei, cu prilejul seminarului „Insolventa - o problema globala“, organizat de FinMedia.

Ceea ce inseamna ca suma totala a ajutoarelor de stat acordate anul trecut a fost de 50 mii miliarde de lei, adica 1,5 miliarde de dolari, aproape cat bugetul invatamantului sau al sanatatii. Jumatate dintre cei 50 mii de miliarde a fost utilizata pentru salvarea si restructurarea intreprinderilor falimentare.

Nemenyi a afirmat ca exista o tendinta de scadere a acestor ajutoare astfel incat ponderea lor sa ajunga sub 2% din PIB, tinand cont ca in Uniunea Europeana nivelul este 1,5%.

„Orice ajutor de stat poate avea si efect anticoncurential, pentru ca unii beneficiaza si altii nu“, a mai spus oficialul de la Consiliul Concurentei, care a adaugat ca tendinta regresiva a acordarii ajutoarelor are drept scop eliminarea de pe piata a societatilor ineficiente.

In ciuda acestei tendinte regresive, Ordonanta 37, aprobata de Guvern in luna mai, acorda posibilitatea persoanelor juridice consumatoare de energie electrica, energie termica, apa si gaze naturale sa incheie cu furnizorii de utilitati grafice de esalonare a obligatiilor restante, pe baza criteriilor de performanta economico-financiare si de disciplina financiara.

Furnizorii de utilitati pot incheia astfel de grafice de esalonare numai cu consumatorii care se confrunta cu lipsa temporara de lichiditati si care au platit in ultimele 24 de luni cel putin echivalentul consumului curent pe perioada respectiva si care nu au fost declarati insolvabili.

Marii beneficiari ai ajutoarelor de stat au fost companiile scoase la privatizare si care in timpul administrarii de stat au acumulat datorii de ordinul a mii de miliarde de lei.

Avand in vedere ca, pana la sfarsitul anului, vor fi privatizate, conform lui Mircea Ursache, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, ultimele 133 de societati mari din portofoliul AVAS si mergand pe acelasi principiu de iertare a datoriilor istorice la privatizare, ne asteptam ca de ordonanta sus-citata sa beneficieze si acesti ultimi agenti economici de pe lista

institutiei conduse de Ursache. El a tinut sa precizeze ca, in cazul privatizarilor nereusite, noua conceptie a AVAS esta de a-i trage la raspundere pe cei care se fac vinovati de aceasta nereusita, fara sa precizeze modul cum va fi facut acest lucru.

Ursache a mai spus, in cadrul seminarului, ca portofoliul neperformant al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate este de 28 mii de miliarde de lei si ca numarul debitorilor este de 66.000. Pana in prezent, spune Ursache, au fost recuperate mai mult de 750 mii de miliarde de lei.