Cel putin 35 de persoane si-au pierdut viata si peste 130 au fost ranite intr-unul dintre cele mai violente atacuri teroriste petrecute in ultima vreme in Irak, in ajunul transferului de putere din aceasta tara, prevazut pentru sfarsitul acestei luni.

Atentatul, petrecut la un centru de recrutare al Armatei, din vestul Bagdadului, a fost dus la capat cu ajutorul unei masini-capcana. Vehiculul, ticsit cu proiectile de artilerie, a sarit in aer la poarta centrului militar, gazduit de un aeroport, care a fost tinta unui atac similar in urma cu cinci luni, cand aproape 50 de persoane si-au pierdut viata.

Martori oculari au precizat ca masina a intrat cu viteza intr-un grup de aproape 100 de persoane, voluntari dornici sa gaseasca un loc de munca in cadrul Armatei. Explozia a putut fi auzita in intreg orasul si a produs importante pagube materiale.

Precizand ca este foarte probabil ca bilantul victimelor sa creasca, autoritatile irakiene au tinut sa sublinieze, ieri dupa-amiaza, ca printre victime nu se aflau straini si ca toate erau persoane sarace, in cautarea unui loc de munca. Nici un american nu se afla in zona, desi aeroportul ce gazduieste centrul vizat este folosit ca baza militara de fortele SUA din Bagdad.

Conducerea fortelor internationale din Irak si autoritatile de la Washington avertizasera, in prealabil, in legatura cu inmultirea atacurilor teroriste inainte de 30 iunie, data transferului de putere la Bagdad, atacuri in privinta carora ministrul britanic de Externe, Jack Straw, a dat, ieri, asigurari ca nu vor impiedica procesul predarii suveranitatii catre administratia irakiana.

Tot ieri, premierul irakian, Iyad Allawi, a afirmat ca, avand in vedere ca victimele erau irakieni, in spatele dezastrului s-ar afla tari straine, pe care a refuzat sa le nominalizeze.

Ultimul atac terorist, petrecut la Bagdad si revendicat de un lider radical islamist, iordanianul Abu Mussab al-Zarqawi, a avut loc luni si s-a soldat cu moartea a 11 persoane, inclusiv cinci contractori straini, si ranirea a 60 de oameni. Al-Zarqawi este banuit de coordonarea operatiunilor retelei teroriste al-Qaeda in Irak.