Consiliul Local Bacau a aprobat, intr-o sedinta extraordinara, la initiativa primarului Sechelariu, acordarea unei sume de peste un miliard de lei pentru firma de transport la care mama primarului este actionar majoritar, ca subventie pentru transportul gratuit si cu reducere.

Proiectul de hotarare a fost initiat de primarul Dumitru Sechelariu si se afla la punctul al treilea al ordinii de zi sub forma "Proiect de hotarare privind aprobarea listei nominale pe luna iulie 2004 a unor categorii de persoane defavorizate din municipiul Bacau care beneficiaza de abonamente gratuite sau cu reducere de 50 la suta pentru transportul urban cu mijloace de transport in comun",

transmite corespondentul Mediafax.

Abia in expunerea de motive se arata ca 2.632 de persoane beneficiaza de abonament gratuit in valoare de 789.600.000 lei, 1.659 de abonament cu 50 la suta reducere in valoare de 389.865.000 lei, fiind introduse pe liste inca 779 de persoane pentru abonamente cu reducere.

Mediafax

Sechelariu, “improprietarit” de Hrebenciuc cu doua hectare

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc se afla la Bacau in aceste zile pentru a-i construi imaginea lui Dumitru Sechelariu, care mai vrea un mandat de primar. Prietenia dintre cei doi este veche, inca din 1992, cind Viorel Hrebenciuc era prefectul judetului si, in aceasta calitate, i-a oferit lui Sechelariu 20.

000 de metri patrati pe malul lacului Bistrita pentru a ridica o fabrica de carne si a asigura bacaoanilor noi locuri de munca. In loc de fabrica, Sechelariu si-a construit o vila care poate concura cu cele ale bancherilor din vestul Europei, iar Parchetul nu l-a intrebat nici azi de ce a schimbat destinatia terenului.

In cei opt ani cit a ocupat fotoliul de primar, Sechelariu a devenit expert in a stramuta terenurile primariei: apropiatii lui fac rost de terenuri in zone periferice pe care apoi le schimba cu cele ale primariei, situate in zonele de lux ale orasului.

Schimburile se realizeaza pe baza “expunerilor de motive” intocmite de primarul Sechelariu si aprobate, fara cricnire, de Consiliul local Bacau.

In mai 1992, Viorel Hrebenciuc era prefect de Bacau. Dumitru Sechelariu era un patron de firma si locuia intr-un apartament de bloc. In calitatea sa de prefect, Hrebenciuc a avizat un contract de asociere dintre “ILBA” SA (firma de stat) si “Selena” SRL(firma lui Dumitru Sechelariu).

Doua hectare pe malul lacului Bistrita pentru “Tata Seche”

Potrivit contractului, societatea “ILBA” punea la dispozitia firmei lui Sechelariu 20.000 mp “pentru construirea unei unitati de productie-preparate din carne”. Terenul se afla pe malul lacului de acumulare Bistrita, in prezent zona rezidentiala a orasului Bacau.

In schimbul terenului, firma “Selena” se obliga sa construiasca fabrica din banii sai si apoi sa livreze la societatii “ILBA” produse din carne la pretul de productie.

Pina la punerea in functiune a fabricii, “Selena” urma sa plateasca pentru teren o chirie lunara de 450.000 lei. La capitolul “clauze speciale”, firma “Selena” se obliga “sa ramina unic proprietar al tuturor cladirilor si amenajarilor efectuate pe acest teren, pe care il va mentine in folosinta pe toata durata acestor constructii si amenajari”.

In loc de fabrica de carne, Dumitru Sechelariu, ajuns deja primar, si-a construit o vila-domeniu, pentru care ar pali de invidie orice occidental cu dare de mina. Mai mult, primarul Sechelariu a facut drumul de acces la vila sa din banii primariei. Pina astazi, nimeni nu l-a mai intrebat pe Dumitru Sechelariu unde este fabrica de carne, unde sint noile locuri de munca pentru somerii bacaoani.

De parca la Bacau n-ar exista nici Politie, nici Parchet.

Terenuri rezidentiale, la schimb cu parcele de la periferie

Devenit primar in 1996, Dumitru Sechelariu a invatat repede sa manevreze treburile si terenurile urbei. Dintr-un modest patron, Sechelariu a devenit in scurt timp nababul orasului, capatind apelativul de “Tata Seche”.

Ani de zile, nimeni n-a ridicat un deget in Bacau fara binecuvintarea lui. Atit de puternic s-a crezut “Tata Seche”, incit nu s-a sfiit sa miste terenurile primariei in functie de nevoile sale si ale apropiatilor sai. Fara a tine cont nici macar de minime aspecte juridice.

“Evenimentul zilei” detine acte potrivit carora Dumitru Sechelariu a intocmit si semnat “expuneri de motive” pentru astfel de schimburi. Din ele rezulta ca apropiati ai primarului solicitau schimburi de terenuri cu primaria inainte de a deveni proprietari ai terenurilor ieftine pe care le ofereau.

Pe deasupra, apareau si expertize prin care terenurile date primariei erau supraevaluate. Uneori, Primaria mai platea si diferente de pret pentru terenurile proaste pe care le primea. Un exemplu este firma “Rodica” SRL, care a solicitat un teren de 149,44 mp in centrul Bacaului si a oferit la schimb 500 mp pe o tarla din cimp.

La data de 20 august 2002, primarul Sechelariu a cerut Consiliului Local aprobarea transferului printr-o “expunere de motive” in care scria, negru pe alb, ca firma “Rodica” preda un teren in valoare de 106.495.000 lei la schimb cu un teren de 98.885.643 lei.

La acea data terenul oferit Primariei, la care facea referire primarul Sechelariu, nu era in proprietatea firmei “Rodica”. Abia la data de 30 septembrie 2002, “Rodica” SRL a cumparat terenul cu care urma sa faca rocada pentru suma de 25.000.000 lei.

Daca in septembrie 2002 terenul valora 25 de milioane lei, cum a fost posibil ca, cu o luna si zece zile inainte, expertul primariei sa-i stabilesca valoarea la peste 100 de milioane lei? Numai Sechelariu poate raspunde la aceasta intrebare. Raspunsul i-ar putea interesa in cel mai inalt grad si pe oamenii lui Amarie de la Parchetul National Anticoruptie.

Dumitru Sechelariu ar mai trebui sa explice de ce nu a cerut firmei “Rodica” SRL actele de proprietate pe terenul pe care aceasta il oferea Primariei, inainte de a cere Consiliului Local aprobarea transferului.

Subventii pentru firma mamei sale

Consiliul Local Bacau a aprobat, intr-o sedinta extraordinara, la initiativa primarului Sechelariu, acordarea unei sume de peste un miliard de lei pentru firma de transport la care mama primarului este actionar majoritar, ca subventie pentru transportul gratuit si cu reducere.

Proiectul de hotarire a fost initiat de primarul Dumitru Sechelariu si se afla la punctul al treilea al ordinei de zi sub forma “Proiect de hotarire privind aprobarea listei nominale pe luna iulie 2004 a unor categorii de persoane defavorizate din municipiul Bacau care beneficiaza de abonamente gratuite sau cu reducere de 50 la suta pentru transportul urban cu mijloace de transport in

comun”, transmite Mediafax. Abia in expunerea de motive se arata ca 2.632 de persoane beneficiaza de abonament gratuit in valoare de 789.600.000 lei, 1.659 de abonament cu 50 la suta reducere in valoare de 389.865.000 lei, fiind introduse pe liste inca 779 de persoane pentru abonamente cu reducere. Astfel, subventiile pentru un numar de 4.291 de beneficiari se ridica la 1.179.465.000 lei.

La punctul 5, aparut pe ordinea de zi in ultimul moment, se afla proiectul de hotarire privind aprobarea Planului de Urbanism Zonal - Locuinte P+1E printre ai carui beneficiari se numara SC Letea, proprietate a primarului Dumitru Sechelariu. (Mediafax)

Cazul “Rodica” SRL nu este unul accidental, prin aceeasi proceduri transferindu-se si alte terenuri catre alti beneficiari:

• Firma “Sicu Floraria Geanyna” SRL a dat Consiliului Local 2.393 mp pe Calea Moinesti - zona periferica in care metrul patrat se vinde 1-2 USD si a primit la schimb 300 mp pe str Marasesti nr. 32-34, unde valoarea terenului depaseste 700 USD/mp.

• Firma “Anteco” SRL a cedat 4.440 mp in Calea Birladului nr. 188 (citiva centi/ mp), primind, la schimb, 878 mp pe str. IL Caragiale - zona rezidentiala a Bacaului, situata linga insula.

In cursul zilei de ieri am incercat in repetate rinduri sa obtinem punctele de vedere ale lui Viorel Hrebenciuc si Dumitru Sechelariu. Viorel Hrebenciuc nu a raspuns la telefonul 0744/508010, iar Dumitru Sechelariu avea telefonul mobil inchis (0724/334330). Detinem si alte informatii despre care am dori sa le discutam cu cei doi demnitari.

Daca fratele sau va pierde alegerile, Sergiu Sechelariu ameninta ca va taia Bacaul de la investitii

Disperarea pare sa fi cuprins intreg stafful de campanie al lui Dumitru Sechelariu, dupa ce acesta a ajuns in turul al doilea al alegerilor locale, fiind devansat de candidatul PUR Romeo Stavarache. De aproximativ zece zile, Sechelariu se intilneste in fiecare zi cu alegatorii - dupa ce i-a ignorat timp de patru ani - si isi face campanie aproape in fiecare cartier.

Ca o noutate fata de primul tur, la mitingurile politice poate fi zarit mai mereu si Corneliu Iacobov, care s-a ocupat de campanile electorale ale PSD, pe judetul Bacau, in 1996 si 2000. Si, tot ca o noutate, pe scenele improvizate in mai toate cartierele, alaturi de Dumitru Sechelariu urca si fratele acestuia, Sergiu, secretar de stat in Ministerul Transporturilor si Locuintei.

Nu am reusit sa ne lamurim daca Sergiu Sechelariu si-a luat concediu de la minister, cert este ca acesta umbla de citeva zile sa-si sustina fratele. Pina aici, nimic nou, campania PSD pe bani publici nu mai este o noutate, cel putin in judetul Bacau, unde mai multi functionari platiti din bani publici s-au implicat in campanie.

Ceea ce reprezinta un lucru nou este faptul ca Segiu Sechelariu ii ameninta pe cei care vin la intrunirile electorale ca, daca fratele sau nu va iesi primar, atunci adio fonduri de la minister, pentru Bacau. “Am fost mereu acuzat ca ministerul a alocat cei mai multi bani in Bacau.

Si chiar asa a fost, pentru ca mi s-a parut normal sa directionez fondurile spre zona unde oamenii m-au desemnat sa-i reprezint”, a spus Sechelariu, in mai multe rinduri. El nu a uitat insa sa aminteasca ca, daca fratele lui nu va mai fi primar, atunci “adio fonduri pentru Bacau”.

Dincolo de acest santaj, Dumitru Sechelariu promite oamenilor taxe si impozite cu 40% mai mici, drumuri asfaltate, iluminat stradal in cartierele marginase, ba chiar si mai multi bani alocati pentru cazuri sociale disperate.

Mai mult, el a promis ca va scuti de taxe si impozite pensionarii cu probleme si persoanele defavorizate social, ca va dubla numarul de apartamente construite sau ca va construi piete noi. PSD vrea sa cistige cu orice pret, astfel ca isi aduce si artistii sa-i sara in ajutor. Ziarul primarului a anuntat in editia sa de ieri ca artistii Pop il sustin pe Dumitru Sechelariu.

Andreea Balan, Class, Autentic, Casharel, Desperado, Pepe, Pops si Scock urmau sa concerteze aseara, pentru a stringe voturi pro-Sechelariu. (Nicoleta Bichescu)