O ancheta guvernamentala britanica incrimineaza Ministerul de Interne (Home Office) pentru a fi aprobat majoritatea covarsitoare a dosarelor de viza depuse la Bucuresti si Sofia, fara sa tina seama de obiectiile si recomandarile contrare ale personalului consular din cele doua capitale.

Potrivit raportului intocmit de Biroul National de Audit (NAO), care citeaza declaratii ale angajatilor sectiilor consulare din Romania si Bulgaria, 90 la suta din cererile de viza in scopuri de afaceri, care au fost aprobate de Ministerul de Interne, ar fi trebuit respinse.

Daca personalul serviciilor consulare ar fi fost lasat sa-si desfasoare activitatea asa cum credea de cuviinta, atunci ar fi trebuit aprobate mai putin de 10 la suta din cele 8.

000 de vize eliberate pentru solicitantii din aceste state, in baza European Community Association Agreement (ECCA), care faciliteaza acordarea de vize pentru intreprinzatorii proveniti din anumite state din afara Uniunii Europene.

David Clarke, conducatorul echipei care a intocmit raportul, a afirmat ca sporirea continua a cererilor de viza ar fi trebuit sa reprezinte "un semnal de alarma", la fel ca si ingrijorarea exprimata de personalul ambasadelor fata de posibilitatea unor abuzuri.

Persoanele care se ocupau de vize in Marea Britanie, a aratat el in continuare, "nu s-au pus de acord cu functionarii ambasadelor in ceea ce priveste normele care trebuiau aplicate pentru procesarea cererilor. Functionarii nu puteau decat sa elibereze vize in conformitate cu instructiunile Ministerului de Interne".

S-a dovedit ca multi dintre solicitanti nu aveau calificarea necesara pentru activitatile pe care pretindeau ca intentioneaza sa le desfasoare in Marea Britanie si nu posedau nici macar cunostinte elementare de limba engleza.

In fata dezvaluirilor raportului, ministrul britanic de Interne, David Blunkett, s-a vazut nevoit sa recunoasca ca exista "dovezi clare" ca s-a abuzat de procedura de acordare a vizelor in Bulgaria si Romania si ca "s-a raspuns afirmativ solicitarilor venite din partea unor indivizi care nu ar fi putut sa demonstreze ca pot desfasura afaceri".

El a negat insa ca ar exista dovezi in sprijinul afirmatiilor ca ministerul ar fi stiut de existenta unor astfel de nereguli. Guvernul britanic se vede acum nevoit sa adopte "o abordare mai stricta a procesului de luare a deciziilor".

Abia dupa ce la ambasadele de la Bucuresti si Sofia vor intra in vigoare noile prevederi, se va reintroduce serviciul de acordare a vizelor de afaceri - a mai spus ministrul britanic.

Pe de alta parte, purtatorul de cuvant pentru afacerile interne al Partidului Conservator de opozitie, David Davis a luat apararea lui James Cameron, consulul britanic la Bucuresti, care a declansat scandalul si care a fost intre timp rechemat de la post. "Daca nu ar fi fost acest om, neregulile comise la Departamentul Imigrarilor (din Ministerul de Interne - n.r.

) nu ar fi iesit niciodata la lumina", - a spus el.