Miercuri, preturile titeiului n-au crescut decat cu 0,13 USD la bursa din New York, stabilindu-se la 37,30 dolari/baril, in timp ce in Anglia, cresterea a fost de 0,17 dolari, pretul de tranzactionare inregistrat fiind de 37,20 dolari. Pretul petrolului s-a mentinut astfel cu peste 5 dolari sub nivelul record de 42,33 dolari inregistrat la 1 iunie.

Analistii si brokerii din domeniul petrolului se arata mai mult decat uimiti de inertia pietei. Toata lumea se astepta la o explozie a pretului petrolului, in urma atacurilor de miercuri asupra conductelor din sudul Irakului, care au dus la sistarea exporturilor acestei tari, ce atingeau un volum zilnic de 1,8 milioane de barili - aproape 7,5 la suta din exportul OPEC.

Fiecare incearca sa explice aceasta lipsa de reactie in moduri care uneori sunt contradictorii. Brokeri londonezi, citati de cotidianul "Financial Times" au pus lipsa de reactie a preturilor la titei pe seama saturarii pietei. "Piata pare sa fie intr-o stare de astenie, iar acest tip de reactie este semnul unui declin", a declarat un broker londonez.

"Nu pretul la bursa al titeiului ridica probleme in prezent. Volumul mic al rezervelor de titei din prezent, fata de cantitatile medii stocate in ultimii 5 ani, inseamna un risc de neacoperire a cererii pe pietele produselor petroliere", declara un analist de la Barclays Capital.

In acelasi timp, alti analisti sunt de parere ca preturile au ramas stabile in urma asigurarilor date de OPEC (Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol) ca vor produce mai mult si ca vor apela la state din afara organizatiei pentru a suplini deficitul rezultat din sistarea exporturilor irakiene.

Desi piata pare sa fi "inghitit" promisiunile OPEC, industriasi din domeniul petrolului din tarile mari producatoare - Rusia, Norvegia - sustin ca au mainile legate in ce priveste suplimentarea productiei. Chiar daca este pusa sub semnul intrebarii, perspectiva cresterii productiei de petrol nu-i incanta nici pe analistii financiari.

Ei sustin ca a pompa mai mult petrol acum inseamna a avea mai putina marja de manevra in cazul aparitiei unor distorsiuni in viitor. In plus, ei se asteapta la o crestere a cererii de petrol in a doua jumatate a anului, ceea ce ar forta operarea la capacitate maxima. Pentru alti analisti, teama cea mare nu este ca se ajunge la limita cantitatilor ce pot fi extrase, ci ca preturile vor exploda.

"Pretul barilului poate sari usor la 100 de dolari, si asta ar fi doar inceputul, daca se intampla ceva in Arabia Saudita", a declarat un analist de la Deutche Bank - Londra. Si analistii din Orientul Mijlociu se arata ingrijorati de o posibila instabilitate in zona.

"Nu cred ca e vorba de raportul dintre cerere si oferta, ci mai degraba de implicatiile politice care ar rezulta din instabilitatea din zona", a declarat un economist din Kuweit.