Batalia electorala pentru sectoarele bucurestene continua in acelasi stil murdar. In loc de proiecte concrete, alegatorii primesc in cutiile postale fluturasi otraviti, asista la incaierari, injurii si atacuri la persoana in talkshow-urile televizate - campioni la acest capitol fiind reprezentantii PSD.

Partidele se feresc pina si sa mai faca publice sondajele de opinie, pastrindu-le in “bucataria” interna. Absenta sondajelor poate fi interpretata si ca un fapt pozitiv, dat fiind ca in primul tur acestea s-au dovedit simple instrumente de intoxicare si manipulare, platite cu bani grei.

Cel mai recent episod din telenovela campaniei murdare s-a consumat ieri dimineata, in emisiunea electorala de la PRO TV, in care fusesera invitati candidatii pentru sectorul 2 - Neculai Ontanu (PSD) si Anca Boagiu (Alianta D.A.).

Taberele de sustinatori ai celor doi au lasat balta confruntarea de pe scena si s-au decis sa-si rezolve diferendele “politice” prin metode caracteristice stadioanelor: injurii, scuipaturi si imbrinceli. Intr-un final, dupa ce emisiunea a fost intrerupta, au fost calmati de Cristian Tabara.

De altfel, Anca Boagiu si Neculai Ontanu au mai avut, miercuri, inca un “meci”, la fel de departe de lupta politica. Cum ramasese, probabil, in pana de sageti, Ontanu a atacat-o pe Boagiu insinuind ca metodele prin care aceasta si-a construit casa n-ar fi fost tocmai oneste. Informatie care, intimplator sau nu, a aparut in citeva ziare.

Boagiu i-a explicat ca banii provin de pe statul de plata al Bancii Mondiale, a carei angajata a fost pentru o vreme. Nici partidul care o sustine pe Anca Boagiu nu este insa strain de astfel de metode de lupta electorala. Liderul PD, Traian Basescu, l-a acuzat miercuri seara pe Ontanu ca a vindut copii, fara sa-si sustina afirmatiile prin dovezi concrete.

Campanie de alcov

Candidatul Aliantei la sectorul 3, Liviu Negoita, a fost si el atacat cu ouale clocite ale campaniei bucurestene. Proiectilul s-a numit, de data aceasta, Laura Andresan, care a dezgropat scandalul de hartuire sexuala de acum doi ani, iar un cotidian central care, pina mai ieri, ii facea campanie lui Mircea Geoana a gasit, rapid, o jumatate de pagina pe care sa-i consemneze ofurile.

De altfel, tema sexuala apare ca un laitmotiv nou al campaniei, un alt “beneficiar” al dezvaluirilor de alcov fiind candidatul Aliantei la sectorul 4, Adrian Inimaroiu, despre care prin intermediul unor fluturasi otraviti s-a imprastiat zvonul ca ar fi homosexual.

Liberalul Cristian Poteras, candidat in sectorul 6, a avut si el partea lui de ponegrire prin manifeste anonime, pe un motiv de data aceasta mai apropiat de zona gastronomiei: localul pe care l-ar detine in sector.

Lui Andrei Chiliman, candidatul Aliantei in sectorul 1, i-a fost “repartizata” tema financiara, fiind acuzat de contracandidatul sau pesedist, Vasile Gherasim, ca ar fi fost partas in escrocheria SAFI. Chiliman i-a dat intilnire lui Gherasim la tribunal, dupa campanie.

Pirvulescu: “Campania murdara are efecte perverse”

Presedintele Asociatiei Pro Democratia, Cristian Pirvulescu, ne-a declarat, ieri, ca “practicile de campanie murdara au de obicei efecte perverse, pentru ca se intorc impotriva celor care le utilizeaza”.

O estimare in ceea ce priveste sansele PSD sau ale Aliantei de a cistiga primariile de sector este insa dificil de facut: dupa ce in turul intii nu mai pridideau sa-si trimita sondajele presei, ambele formatiuni se arata, dintr-o data, reticente fata de aceasta practica.

Surse din PD ne-au declarat ca in ceea ce priveste sondajele interne exista consemn ca acestea sa nu paraseasca sediul partidului, iar pesedistii sustin ca nici macar nu au mai comandat astfel de studii. Cristian Pirvulescu estimeaza insa ca “prima sansa o au cei de la Alianta datorita votului politic din primul tur”.

Pe de alta parte, sustine el, “o prezenta crescuta la vot ar putea favoriza PSD”.