Semn ca totusi s-au inregistrat si progrese, Germania si Franta au anuntat ca vor sustine proiectul de constitutie.

S-a convenit si asupra unuia dintre subiectele care au provocat discutii aprinse la reuniunea de anul trecut: opozitia tarilor mici fata de modificare regulilor de vot.

Noul proiect sustine ca masurile pot fi adoptate daca au sprijinul a minimum 55 % dintre tarile membre, care sa reprezinte cel putin 65% din totalul populatiei din UE.

Primul ministru al Irlandei, Bertie Ahern, a carui tara detine presedintia rotativa a UE, a spus ca s-au facut progrese si in privinta alegerii noului presedinte al Comisiei Europene.

Corespondentii transmit insa ca mai sunt inca multe lucruri de facut.

“Sa nu mai facem pasi de rac!”

Azi noapte au avut loc “inclestari” serioase intre liderii europeni in privinta succesorului lui Romano Prodi si efectele s-au resimtit si in cea de a doua zi a reuniunii.

Catherine Colonna, purtatoarea de cuvant a presedintelui Frantei, Jacques Chirac, a declarat ca Franta a facut toate compromisurile pe care era dispusa sa le faca in privinta Constitutiei europene. Ea a adaugat “Nu vom mai accepta si alte abateri de la propunerile initiale ale presedintiei irlandeze. Trebuie sa incetam sa mai facem pasi de rac.”

Un purtator de cuvant al primului ministru britanic, Tony Blair, a replicat: “Este pacat ca presedintele Chirac a dorit sa atace pozitia noastra inainte ca negocierile sa fi inceput.”

Se crede ca Marea Britanie ar fi obtinut concesii in ce priveste dorinta sa de a-si mentine dreptul national de veto.

Corespondentii comenteaza ca asemenea dueluri verbale intre Franta si Marea Britanie nu sunt neobisnuite.

Controverse privind succesorul lui Romano Prodi

Marea Britanie are o pozitie divergenta fata de Franta si Germania in privinta succesorului presedintelui Comisiei Europene, Romano Prodi.

Franta si Germania il sustin pe primul ministru Belgian, Guy Verhofstadt, dar Marea Britanie se opune acestei numiri pe motiv ca ar putea fi tentat sa “federalizeze” si mai mult UE.

Intre candidaturile propuse pentru presedintia CE se numara si comisarul britanic, Chris Patten, dar presedintele Chirac a declarat ca nu “crede ca e o idee buna sa avem un candidat dintr-o tara care nu participa la toate politicile europene.”

Purtatorul de cuvant al lui Tony Blair a atacat si Germania pe motiv ca ar incerca sa conditioneze adoptarea noii constitutii europene de chestiunea presedintiei CE. “Noi operam intr-o Europa de 25 de membri,” a spus el, “nu intr-una de sase, de doi, sau de unu.”

Mandatul lui Romano Prodi la presedintia Comisiei Europene se incheie in luna octombrie, 2004.