In Grupa B, Franta a remizat joi seara, la Leiria, in partida cu Croatia. Campioana Europei a evoluat cu frina de mina trasa, considerind ca i se cuvin de la sine cele trei puncte. “Cocosii” au beneficiat de o grava greseala de arbitraj, decisiva in stabilirea rezultatului final. In minutul 64, fundasul croat Igor Tudor a trimis o pasa neglijenta spre propriul portar.

Tomislav Butina a iesit dintre buturi, izbutind sa degajeze. Mingea a lovit bratul lui Trezeguet, dar “centralul” danez n-a sanctionat infractiunea. Atacantul francez de origine argentiniana a continuat faza, marcind golul de 2-2. Sfidind evidentele, UEFA a remis ieri un comunicat in care se declara multumita de prestatiile “fluierasilor” la EURO!

Fostul mare arbitru Adrian Porumboiu considera ca danezul Kim Milton Nielsen, care a refuzat Romaniei un penalty in barajul cu Slovenia si a anulat eronat un gol perfect valabil inscris de Dorinel Munteanu la EURO '96 in poarta Bulgariei, a gresit nesanctionind hentul lui David Trezeguet.

“Francezul a jucat mingea ca la volei. S-a vazut clar ca Trezeguet avea mina departata de corp cind a lovit balonul. Probabil ca arbitrul n-a vazut infractiunea, altfel nu-mi explic. Nielsen este totusi arbitru bun, cu credibilitate. Nu se compara cu nici un arbitru de la noi. Nu face parte din “corpul de balet”.

Balerinii cu fluier si steag sint gaselnite romanesti! Sint sigur ca se vor gasi si de aceasta data “prieteni” din Romania care ma vor piri la UEFA pentru ce am spus acum, insa nu pot spune ca e alb cind vad negru. Eu nu-mi cistig piinea din arbitraj”, ne-a declarat ieri Porumboiu, care este, totodata, si observator de arbitri la UEFA.

De mentionat ca Ion Craciunescu, presedintele CCA, are alta pozitie decit a lui Porumboiu, considerind ca arbitrul a procedat corect la faza din minutul 64!

“Eroii au fost furati”

Publicatia “Le Parisien” gaseste ingrijorator rezultatul de la Leiria, criticind “enorma greseala a lui Marcel Desailly”, care s-a facut vinovat de golul doi marcat de croati. ““Albastrilor” le-a fost frica, iar deruta s-a instalat in rindurilor lor”, concluzioneaza cotidianul mentionat.

“Acrosajul croatilor”, a titrat cotidianul “Liberation”, care il acuza pe Santini ca a apelat la “vechii luptatori” in fata unei echipe, Croatia, “mai putin tehnica decit Anglia”, dupa cum s-a exprimat chiar Santini inaintea partidei.

“Acest miracol vine dupa un alt miracol”, consemneza “Liberation”, fiind de parere ca remiza este una norocoasa.

“Axul central Thuram-Desailly a fost nesigur. In jocul de ruleta nu poti cistiga mereu. Santini trebuie sa remedieze fluctuatia din jocul elevilor sai”, noteaza “Le Figaro”.

Presa de la Zagreb si-a elogiat favoritii. “La un pas de miracol”, “Campionii au fost in genunchi”, sint cele mai intilnite titluri din ziarele aparute ieri.

Croatii au luat foc cind au analizat prestatia lui Nielsen: “Ce pacat! Noi am fost atit de aproape de un enorm triumf”, apreciaza “Jutarnji List”, care adauga: “Eroii au fost furati”.

Vorbe

Otto Barici (antrenor, Croatia): “Sint foarte multumit. Am confirmat faptul ca sintem una dintre cele mai valoroase echipe ale Europei. La acest gen de competitii, arbitrii ajuta echipele mari”.

Dado Prso (atacant, Croatia): “Trebuia si meritam sa cistigam. Francezii ne-au luat frica. Arbitrul n-a fost corect cu noi. Cele doua goluri primite au fost precedate de doua greseli de arbitraj”.

Jacques Santini (antrenor, Franta): “Am pierdut in mod stupid citeva baloane. Vom face o analiza atenta a greselilor din aparare. Ii felicit pe croati si, in special, pe Dado Prso, jucatorul meciului”.

Fabien Barthez (portar, Franta): “Am avut enorm de multa sansa. E un miracol ca n-am pierdut! Am beneficiat inca o data noroc, la golul lui David (n.r. - Trezeguet)”.

Dado Prso. Atacantul transferat inainte de EURO de la AS Monaco la Glasgow Rangers a rupt gura tirgului in meciul cu Franta, fiind ales jucatorul partidei. El a fost practic “cocosul” in acest meci, nu elevii lui Santini.

A marcat un gol, speculind gafa lui Marcel Desailly.

Mobil, a zburdat in marcajul pe care i l-a facut defensiva Frantei.

Viorel Moldovan: "Desailly ar face bine sa se retraga!"

Aflat in cantonament in statiunea Crans Montana cu noua sa echipa, Servette Geneva, atacantul roman Viorel Moldovan a facut ieri o analiza a Grupei B de la EURO. “Moldo-but” a evoluat in campionatele din Anglia, Franta, iar din aceasta vara a revenit in prima liga din Elvetia, dupa ce a refuzat sa-si prelungeasca intelegerea cu gruparea franceaza FC Nantes.

Ti-a placut cum a jucat Franta aseara (n.r. - joi seara)?

Nu prea. Franta a suferit mult la constructie.

Ce nu merge in jocul “cocosilor”?

Nu-si dezvolta, inca, prea bine jocul. Atacantii nu sint gasiti cu baloane utile... Poate ca prestatiile lor vor creste de la meci la meci. Franta n-a dat inca nici un gol din actiune la EURO. Asta spune multe.

Dupa victoria cu Anglia, se parea ca nu pot fi opriti din cursa spre un nou titlu european...

Francezii au cistigat cu noroc meciul cu Anglia. Ulciorul nu merge de multe ori la apa. Totusi, ii vad in continuare favoriti. Dau impresia de soliditate, fata de celelalte echipe.

Desailly a ajuns o ruina...

Da, e spre sfirsitul carierei. Ar face bine sa se retraga! Este foarte contestat in Franta.

Cine se va califica din grupa?

Franta si Anglia. Desi vad Croatia in stare sa invinga Anglia.

Ce echipa ti-a placut la EURO?

Poate o sa va surprinda, dar m-a impresionat Danemarca. A avut citeva actiuni care m-au surprins placut. A pus Italia in mare dificultate.

Au fost destule voci care contestau prezenta Danemarcei la Europene si deplingeau lipsa Romaniei..

Danemarca si Suedia isi vind scump pielea la marile competitii. Stiu sa se adune. Danemarca a demonstrat ca merita sa fie la EURO.