Negocierile pentru constituirea consiliilor judetene au plasat PUR si PRM in situatia, de necrezut pana acum, nu numai de a inclina balanta intr-un judet sau altul, dar de a capata, cu numai doi sau trei consilieri alesi, presedintia sau vicepresedintia unui judet intreg.

Acesta este rezultatul la care s-a ajuns dupa doua saptamani de negocieri, in care, aflandu-se aproape la egalitate si neputand constitui majoritatea in CJ impreuna, PSD si Alianta PNL-PD au ofertat si au supraofertat in fata a doua partide cotate la nivel national cu 7-8%.

La Valcea, PRM si PUR au ajuns la o intelegere cu PSD, care va permite constituirea Consiliului Judetean. Confirmata de sefii filialelor judetene, intelegerea va acorda PUR presedintia Consiliului, iar PRM va capata un post de vicepresedinte.

Faptul ca umanistii abia au doi consilieri judeteni nu i-a impiedicat sa pretinda functia si nici pe pesedisti sa le-o dea in loc s-o pastreze pentru sine, cum ar fi fost indreptatit, dat fiind ca au scos de la urne 13 consilieri.

Intelegerea pare sa fi avut loc la centru, atat timp cat Dumitru Buse, presedintele umanistilor valceni, declara ca a primit instructiuni de la Dan Voiculescu in acest sens, iar seful filialei locale nu avea idee despre acestea.

La inceputul campaniei electorale, filialele valcene ale PNL, PD, PRM si PUR incheiasera un protocol prin care se stipula ca cele patru partide se vor sprijini pentru constituirea Consiliului Judetean.

La Mehedinti, PUR si PRM au primit cele doua functii de presedinti, formand majoritatea in Consiliul Judetean impreuna cu PSD. La Vaslui, PSD a promis PRM presedintia Consiliului Judetean. La Dolj PRM, a primit de la PSD vicepresedintia CJ si postul de viceprimar al Craiovei.

PUR a tradat intelegerea cu PNL si PD si la Ilfov, unde a primit un post de vicepresedinte, desi de la Alianta partidul lui Voiculescu primea acelasi lucru. Potentialul de santaj al PUR functioneaza si in Prahova, unde, cu patru consilieri, a cerut, atat de la PSD, cat si de la PNL-PD, presedintia CJ si se pare ca Alianta si-a dat acordul.

La Buzau, tradarea a functionat in sens invers, asa ca, mergand pe mana Aliantei, PUR a primit presedintia Consiliului, in care nu are decat trei oameni din 33, iar PRM - tot cu trei oameni - a beneficiat de unul dintre posturile de vicepresedinte.

Conducerea centrala a PRM s-a ulcerat imediat, acuzandu-i de coruptie si dandu-i afara din partid pe cei trei, intrucat s-a incalcat protocolul incheiat initial cu PSD.

La Teleorman, PRM a constituit Consiliul Judetean cu PSD si a primit vicepresedintia, cu toate ca avea numai trei oameni. La Suceava, PUR si PRM merg pe mana PSD, care le-a promis cele doua posturi de viceprimari.

Alianta nu s-a prezentat insa la cele doua incercari de constituire a CJ de pana acum, pentru ca le-a promis umanistilor presedintia consiliului si spera ca acestia se vor razgandi pana duminica.

La Olt, PUR si PRM au jucat cartea Aliantei si s-au ales cu posturile de vicepresedinti ai CJ. La Neamt, PUR a semnat cu PSD si a cerut un post de vicepresedinte al Consiliului Judetean, in care detine trei mandate. Si PRM a cerut, ca pret pentru cele trei voturi ale sale, un post de vicepresedinte si pe cel de viceprimar al municipiului Piatra Neamt.

La Ialomita, cu numai doi consilieri, PRM va primi de la PSD, la momentul constituirii CJ, un post de vicepresedinte al Consiliului Judetean, spatii pentru organizatiile sale locale, sprijin in turul al doilea al alegerilor locale si cateva posturi de viceprimari.