Pentru a se putea absorbi o cat mai mare cota din fondurile SAPARD, Guvernul a hotarat sa se aloce bani pentru dezvoltarea unei afaceri prin cresterea melcilor, se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. In cursul acestui an, potrivit specialistilor in domeniu, se vor amenaja aproximativ 230.

000 de metri patrati de ferme de crestere a melcilor comestibili, care vor produce un venit anual de aproximativ 1,6 milioane de euro. Persoanele care vor sa dezvolte a ferma de crestere a melcilor trebuie sa dovedeasca existenta unei tehnologii de crestere specifice si sa aduca dovada unui contract sau precontract pentru preluarea a cel putin 30% din productie.

Cu toate ca in tara noastra nu exista o piata de desfacere pentru melci, acest lucru nu ii descurajeaza pe producatori, pentru ca productia de melci romanesti este foarte apreciata in Italia, Franta, Spania, unde pretul de export pentru un kilogram de melci vii este de 4 euro.

Beneficiarii pot primi sprijin financiar de minim 2500 de euro si de maxim 100.000 de euro. Astfel, valoarea totala a investitiei, care include cofinantarea si finantarea SAPARD, trebuie sa se incadreze intre 5000 si 200.000 de euro. Printre beneficiari se numara persoanele fizice autorizate, asociatiile familiale, societatiile agricole sau cele comerciale private.

Fondurile se pot utiliza pentru construirea de depozite pentru hrana, birouri administrative sau se pot cumpara mijloace de transport frigorifice si unelte. De asemenea, sunt suportate cheltuielile legate de imprejmuirea integrala a lotului de productie.

Totodata, in comunicat se specifica ca pot fi achizitionate echipamente, instalatii si dispozitive pentru recoltarea si monitorizarea proceselor din ferma, dar si pentru procesarea si marketingul melcilor.