Ambasada Statelor Unite ale Americii va oferi tot suportul investitorilor americani, respectiv reprezentantilor firmei ARC Tg. Carbunesti. Acestia au reclamat, la inceputul saptamanii, faptul ca oameni importanti din Gorj le datoreaza peste 1 milion de dolari. Faptele de coruptie facute publice de investitorii americani de la firma ARC Tg. Carbunesti sunt in atentia Ambasadei SUA.

Clement Mocanu, cetatean american de origine romana, impreuna cu George Bigelow au facut public faptul ca nu au putut rezista pe piata afacerilor din Gorj pana nu au executat diferite lucrari de constructii la vilele unor importanti oameni de aici.

Cei nominalizati a fi primit spaga sunt Nicolae Mischie, presedinte al Consiliului Judetean Gorj, Dumitru Udroiu, directorul Directiei de Finante Gorj, Marinel Nedelut, fost comisar-sef al Garzii Financiare Gorj, acum functionar in cadrul Ministerului Finantelor, Ion Vulpe, directorul general al Societatii Nationale a Lignitului Oltenia, Nicolae Bercea, directorul adjunct al aceleiasi societati.

Spaga a constat in lucrari de constructii, renovari sau chiar vile ridicate de la zero, neachitate deloc sau doar partial in unele cazuri. Investitorii americani au calculat si au constatat ca datoriile acestora depasesc 1 milion de dolari. Cei mai multi bani ii are de achitat insa Nicolae Mischie - circa 12 miliarde de lei. Suma reprezinta renovarile facute la casele acestuia din Tg.

Jiu si Godinesti, plus un autoturism Aro facut cadou sotiei lui Mischie, care a fost inregistrat pe firma acesteia, "Sanda Nic". In schimbul acestor servicii, firma ARC a beneficiat de mai multe lucrari publice: sediul Palatului Muncii din Targu Jiu, renovarea casei de protocol a Consiliului Judetean sau lucrari in minerit.

Imediat dupa conferinta de presa sustinuta de George Bigelow si Clement Mocanu, Ambasada SUA i-a invitat pe acestia la discutii. Clement Mocanu spune ca este normal ca Ambasada SUA sa-si sustina propriii cetateni.

Discutia intre reprezentantii ambasadei si investitorii americani a avut loc vineri, ambasada anuntand ca va solicita primului-ministru, Adrian Nastase, si presedintelui Ion Iliescu sa se implice pentru a face lumina in acest caz.

Initial, George Bigelow, investitorul american actionar majoritar la firma ARC, s-a autodenuntat la o institutie specializata din SUA pentru spaga data inaltilor functionari din judetul Gorj. Plangerea proprietarului SC American Romanian Company (ARC) SA a fost trimisa apoi de americani catre Parchetul National Anticoruptie, care a inceput cercetarea autodenuntului.

PNA a facut publice doar acuzele aduse lui Nicolae Mischie. "Daca autoritatile romane nu vor incepe sa se ocupe de aceasta problema si sa suspende persoanele aduse in discutie, americanii vor contacta Ambasada SUA si propriul guvern si vor depune o plangere oficiala, notificand si Uniunea Europeana de aceasta acuzatie de coruptie", a mai spus George Bigelow.

Acesta a mai anuntat ca firma pe care o reprezinta ii va actiona in judecata pe toti cei care le datoreaza bani cu plata eventualelor penalitati, dobanzi si daune, persoane fizice sau juridice. Acuzatiile aduse de reprezentantii firmei ARC Tg.

Carbunesti au facut valuri serioase, astfel ca Dumitru Udroiu a decis sa se autosuspende din functia de sef al Finantelor Publice Gorj pana la finalizarea cercetarilor. Acelasi lucru l-a facut si Nicolae Mischie, fapt ce i-a adus pierderea carnetului de membru al PSD Gorj. Din informatiile pe care le avem, si Marinel Nedelut, fostul sef al Garzii Financiare, s-a autosuspendat.