Vicepresedintele Adunarii Parlamentare a OSCE (Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa), Kimmo Kiljunen, care, in prezent, se afla intr-o vizita la Chisinau, considera ca solutionarea crizei transnistrene prin federalizarea Republicii Moldova nu mai este la fel de sigura ca anul trecut, relateaza BASA-Press.

Dupa intrevederile avute de delegatia OSCE cu Mihail Camerzan, vicepresedintele Parlamentului de la Chisinau, cu ministrul reintegrarii, Vasile Sova, si cu liderii grupurilor parlamentare, Kiljunen a declarat ca problema federalizarii ramane una "deschisa".

Oficialul OSCE a constatat ca nu exista cooperare intre deputatii moldoveni si cei transnistreni pentru gasirea unei solutii la criza transnistreana. La randul sau, Mihail Camerzan a precizat ca Tiraspolul nu a facut propuneri constructive, ci doar a insistat ca Transnistria trebuie sa fie partener cu drepturi egale in viitorul stat federal.

Ambasadorii la OSCE, "intampinati" cu iaurt

La finalul vizitei lor de documentare la Chisinau, in timpul conferintei de presa, pe care au sustinut-o ambasadorii la OSCE, la "Palatul Republicii", doi tineri national-bolsevici au aruncat pungi cu iaurt in oficialii europeni, iar in prezent acestia sunt cercetati penal in stare de arest pentru "huliganism". Ei risca sa plateasca o amenda usturatoare, de peste 1.

000 de euro sau, in cel mai grav caz, sa fie lipsiti de libertate pe un termen de la 3 pana la 7 ani. Iuri Bednov si Aleksandr Angheli au reusit sa se strecoare in sala o data cu jurnalistii si au aruncat pungile cu iaurt in momentul in care lua cuvantul Stephan M. Minikes, ambasadorul SUA la OSCE.

Costumele tuturor ambasadorilor au fost serios compromise, iar William Hill, seful Misiunii OSCE la Chisinau, a fost nevoit sa-si curete indelung fata cu un servetel. "Aceasta este o actiune politica!", au anuntat tinerii nationalisti rusi.

Chisinaul, orasul bolsevicilor!

Partidul National Bolsevic, ai carui membri sunt cei doi huligani, este o filiala a formatiunii omonime de la Moscova. Partidul are relatii foarte tensionate cu autoritatile statului rus. La Chisinau, formatiunea nu este inregistrata oficial si, desi se afla in vizorul organelor de ordine de acum cativa ani, continua sa savarseasca acte de huliganism si sovinism.

"Chisinaul este orasul nostru! PNB" - asemenea inscriptii sunt lasate de national-bolsevici ba pe un perete de bloc, ba pe un gard.

Democratia oualor stricate

Conducerea de la Chisinau a formatiunii afirma ca "actiunea de protest" a celor doi tineri nationalisti rusi este "conforma normelor democratice".

Intr-o scrisoare adresata presedintelui Vladimir Voronin, national-bolsevicii declara ca, in tarile democratice, improscatul cu oua sau rosii nu este considerat o actiune pasibila de pedeapsa penala si ca "acuzatia de huliganism este una monstruoasa".

"Daca nu doriti si nu sunteti in stare sa aparati poporul de amestecul organizatiilor-monstri transnationale, cel putin, nu-i impiedicati pe cei care stiu cum sa faca si vor sa faca acest lucru", spun national-bolsevicii in scrisoarea catre Voronin.

National-bolsevicii protesteaza fata de introducerea fortelor de pace multinationale in zona de securitate de pe Nistru si insista ca ordinea in regiune sa fie asigurata de trupe militare ruse.