Preturile la cazare pe litoralul Marii Negre au crescut la 15 iunie cu pana la 30% fata de luna mai. in prezent, o noapte de cazare variaza intre 250.000 si 3.000.000 de lei/noapte. Tarifele sunt mari avand in vedere ca hotelierii nu au facut investitii majore pentru ridicarea confortului la cazare si nici nu au aparut forme noi de divertisment pe litoral.

Preturile vor creste inca o data la 1 iulie. Majoritatea hotelurilor de la malul marii sunt aceleasi ca in urma cu zeci de ani. Nici statiunile nu au suferit schimbari majore, poate cu exceptia statiunii Mamaia, care a fost cosmetizata.

Fiecare statiune se poate mandri cu cateva hoteluri care arata bine, dar in rest aceleasi paturi vechi, prosoape putrezite, miros de igrasie, draperii ponosite si instalatii sanitare antice. La hotel Patria (trei stele) din Mamaia, camera dubla costa 2.225.000 de lei/noapte, cu mic dejun inclus. "Dotarile sunt televizor, aer conditionat, frigider.

Mobilierul este acelasi, dar am zugravit", ne-a prezentat conditiile receptionera. La hotel Sulina (categoria doua stele) din statiunea Neptun, camera dubla costa, in prezent, 650.000 de lei. De la 1 iulie, pretul creste la 1.150.000 de lei pe noapte. "Hotelul nu a fost renovat, dar aveti televizor si frigider in camera", am fost informati de la receptie.

in statiunea Venus tarifele sunt ceva mai mici decat in Mamaia si Neptun. Hotelul Melodia (categoria trei stele) are camera dubla la pretul de 700.000 de lei. La 1 iulie, tariful sare la un milion pe noapte. Nu e singura scumpire a sezonului, pentru ca la mijlocul lui august o camera dubla la Melodia va costa 1.400.000 de lei.

Un mic calcul ne arata ca o saptamana la mare usureaza o familie de opt milioane de lei. Doar cazare, fara masa. Statiunea Mamaia ramane insa lider la capitolul tarife, aici gasin-du-se si cele mai luxoase hoteluri. "Rex" are cinci stele si o camera dubla costa 145 de euro pe noapte. Sa zicem ca, macar aici, conditiile sunt de lux si pretul e oarecum justificat.

Tariful este valabil pana la 1 iulie, dupa care sare la 155 de euro. Aproape cat un sejur pe litoralul turcesc sau grecesc. Noutatea absoluta de pe litoral, care va atrage mai multi turisti, este telegondola din Mamaia. O instalatie de transport pe cablu, asemanatoare celor de la munte, va va purta pe deasupra hotelurilor, incepand cu 1 iulie.

Calatoria incepe la intrare in Mamaia, langa Aqua Magic, si se termina pe plaja, langa Casino. Costul unei plimbari pe deasupra statiunii va costa in jur de 40.000-50.000 de lei. intreaga investitie a costat 3,5 milioane de euro si a fost realizata printr-un parteneriat public-privat.

Prin agentie e mai ieftin cu 20-30%

Biletele cumparate prin agentii de turism sunt mai ieftine cu circa 20-30%, decat tariful pe care il plateste un turist la fata locului. Astfel, o vacanta de sapte zile la un hotel de trei stele in statiunea Mamaia costa sase milioane lei in iulie si 5,5 milioane lei in august, pentru o singura persoana.

in Saturn, un turist trebuie sa plateasca pentru cazare 2,3 milioane lei in iunie, 3,1 milioane lei in iulie si 4,3 milioane lei in august. Biletele vandute de agentii pentru hotelurile de doua stele de pe litoral au preturi cuprinse intre 1,3 milioane lei in iunie si 3,5 milioane lei in perioada iulie-august.