La doar o luna dupa aderarea la Uniunea Europeana, noile state membre au inceput sa aiba probleme cu cresterea preturilor.

VALI BLANARU

Majoritatea statelor central-europene care au aderat la UE la data de 1 mai 2004, au observat o accelerare a ratei inflatiei luna trecuta. De vina sunt cresterea impozitelor si taxelor vamale potrivit reglementarilor impuse de Bruxelles.

Economistii au apreciat ca progresul preturilor, anuntat miercuri de Eurostat, va pune in garda bancile din regiune, dar au adaugat ca accelerarea inflatiei este mai mult un efect exceptional al intrarii in UE.

CONSUM. Majorarile lunare de preturi au fost mai alerte in tari precum Polonia, Ungaria si statele baltice decat in zona euro. Daca scumpirea petrolului a stimulat inflatia pe intreg teritoriul UE, noile state membre au asistat la cresteri suplimentare ale preturilor din cauza majorarii taxelor si impozitelor, dar si a epuizarii rapide a produselor comercializate in magazine.

In Polonia, cresterea lunara a indicelui armonizat al preturilor de consum a fost de 1,1% in luna mai, fata de 0,7% in aprilie, astfel incat rata anualizata a inflatiei a atins 3,5% – cel mai ridicat nivel din peste doi ani.

Cresterea a fost mult mai semnificativa decat cea de 0,3% inregistrata in medie in zona euro, unde Portugalia si Spania au consemnat cele mai inalte rate lunare ale inflatiei, de 0,8% si, respectiv, de 0,6%. In Lituania, Letonia si Estonia, progresul preturilor din luna mai s-a cifrat la 1,5%, 1,3% si, respectiv, la 1,9%.

SPECULATII. “In Lituania, unii jucatori din piata au folosit prilejul intrarii in UE pentru a mari preturile in luna mai. Dar nu exista motive pentru aceste cresteri“, a afirmat recent comisarul european Dalia Gribauskaite, fost ministru al Finantelor in Lituania.

Polonia a marit TVA-ul la diverse produse, incluzand materialele de constructii, masura incadrandu-se in setul de reglementari europene privind armonizarea impozitelor indirecte. Un alt motiv pentru scumpirea produselor il reprezinta consolidarea granitelor cu vecinii de la est ale noilor state membre. Aceasta masura a limitat contrabanda, care permitea scaderea preturilor.

LA NOI

In timp ce in noile state membre luna mai a insemnat cresterea preturilor, in Romania statisticile au indicat o inflatie-record pentru o luna de primavara de numai 0,3%. Acest rezultat surprinzator l-a facut pe Mihai Tanasescu, ministrul Finantelor Publice, sa declare ca anul acesta am putea obtine o crestere a preturilor sub 9%.

Guvernul si BNR si-au propus ca anul acesta sa reuseasca sa obtina o inflatie cu o singura cifra, de la 14,1% cat a fost anul trecut. Aceste statistici imbucuratoare indica insa si faptul ca Romania mai are de parcurs un drum lung pana sa ajunga la nivelul UE. Legislatia comunitara prevede ca rata inflatiei sa fie sub 3%.