Legea de modificare a activitatii bancii poate permite oricarui apropiat al Puterii sa ia credite in regim preferential de la Eximbank. Nu-i trebuie decat o semnatura pe o hotarare de Guvern.

Camera Deputatilor a aprobat recent legea privind organizarea si functionarea Bancii de Export-Import a Romaniei, Eximbank, in forma adoptata de Senat.

Legea modifica de fapt o alta lege, 96/2000, si din principalele amendamente aduse acestei legi reiese clar ca Guvernul va putea folosi oricand Eximbank pe post de pusculita, alimentata din banii publici, din care sa poata lua bani oricine vrea, cu obladuirea Executivului.

?Operatiunile de garantare, asigurare si reasigurare desfasurate in numele si in contul statului se acorda, de regula, in limita a 85% din valoarea contractelor de export. 箠functie de obiectivele de politica de comert exterior, prin hotarare a Guvernului, acest procent poate fi majorat?, se arata in varianta noua a legii.

O alta modificare este adusa capitolului din lege referitoare la exporturile complexe, care sunt finantate avantajos de Eximbank.

Dupa ce se face o enumerare a ceea ce se intelege prin export complex, urmeaza fraza: ?Dupa caz, la propunerea Comitetului interministerial de garantii si credite de comert exterior, prin hotarare a Guvernului, se poate aproba includerea in categoria exporturilor complexe si a unor proiecte care ii sunt supuse analizei si aprobarii, apartinand si altor domenii de activitate?.

Care Comitet, prin aceasta lege, ?este reglementat prin hotarare a Guvernului?, iar presedintele, vicepresedintii si membrii sai sunt desemnati, de asemenea, prin hotarare de Guvern. O alta modificare a Legii 96/2000: valoarea contractelor de export aferente produselor cu ciclu lung de fabricatie se stabileste anual si, ori de cate ori este necesar, prin hotarare a Guvernului.

Guvernul decide

Se vede deci clar o imixtiune a Executivului in activitatea Eximbank. Guvernul poate decide pe cine sa finanteze banca, poate decide daca o anumita firma exporta produse cu ciclu lung de fabricatie, daca respectiva firma merita din partea Eximbank garantii pentru credite, daca exporturile unei firme fac parte din categoria celor complexe, pe care Eximbank le finanteaza mai avantajos.

E suficienta o hotarare de Guvern pentru ca o firma sa aiba acces la fondurile bancii. La limita, se poate accepta ideea ca, in conditiile in care Eximbank este banca de stat, sa finanteze pe cine vrea Guvernul, in functie de politica sa de export. Exista insa un precedent periculos, de anul trecut, care nu trebuie uitat.

Precedentul Pepenel

箠noiembrie 2003, Adrian Nastase, aflat intr-o vizita de lucru in judetul Valcea, a declarat ca a cerut Eximbank sa acorde un credit de doua milioane de euro unei firme private, Hervil Ramnicu Valcea. El a spus ca este normal sa intervina in acest sens, desi firma careia i-a facut lobby avea un profit de doar 104 milioane de lei.

箠scandalul care a urmat, si ministrul de Finante, Mihai Tanasescu, a recunoscut ca a intervenit pentru cateva firme pe la bancile de stat pentru a ?intermedia? credite.

Patronul de la Hervil, Gheorghe Luigi Pepenel, a recunoscut ca i-a cerut lui Nastase sa intervina, iar premierul, dupa ce a aflat de cerintele de retehnologizare ale firmei in valoare de doua milioane de euro, a spus ca nici macar nu este o suma foarte mare.

Potrivit presei, Pepenel ar fi un apropiat al PSD. El a cumparat fostul hotel al PCR din Pitesti de la doi fosti parlamentari PSDR din legislatura 1992-1996, care la randul lor il luasera prin celebra privatizare de tip MEBO.

Pepenel a avut bani sa cumpere hotelul dupa ce, in urma privatizarii, tot prin MEBO, in 1995, a fabricii de ciment de la Campulung (unde fusese director) a castigat trei milioane de dolari.

Dupa cum se vede din noua lege a Eximbank, nu mai e nevoie decat de o hotarare de Guvern aprobata pe sest (au mai fost sute de astfel de cazuri) prin care o firma a unui alt Pepenel sa se duca la Eximbank sa ia credite.