Ieri nu au fost alegeri propriu-zise, ci o prelungire a alegerilor din 6 iunie. Asa reiese din decizia Biroului Electoral Central, care a interzis tinerilor ce implinisera, ieri, 18 ani sa voteze. Hotararea BEC a fost generata de o sesizare inaintata de copresedintii Aliantei D.A. din Cluj, Emil Boc si Marius Nicoara, care ridicau aceasta chestiune.

Cu 11 voturi "pentru", patru "impotriva" si doua abtineri, BEC a decis ca tinerii care ar fi mers, ieri, pentru prima data la vot trebuie sa mai astepte pana la scrutinul viitor. "In lege se vorbeste de implinirea varstei legale - 18 ani - in ziua alegerilor, iar ziua alegerilor este 6 iunie. Turul al doilea e doar o continuare.

Sunt prevederi in Legea 67/2004, a alegerilor locale, care arata ca turul doi functioneaza cu aceleasi birouri electorale, pe baza acelorasi liste de alegatori, permanente si suplimentare. (...) Ar fi o votare partiala, pentru ca tinerii care implinesc azi (ieri - n. red.

) 18 ani nu au mai participat si la alegerile pentru Consiliile judetene si cele locale", a declarat presedintele BEC, judecatorul Petre Similean. O pozitie similara a avut si vicepresedintele Autoritatii Electorale Permanente, Ionel Flesariu, care a spus ca alegerile de ieri sunt "o prelungire a celor din 6 iunie". Opozitia s-a opus deciziei BEC, calificand-o drept neconstitutionala.

Reprezentantii PNL si PD in Birou, Dan Motreanu si Corneliu Turianu, au spus ca pe 20 iunie a avut loc un scrutin electoral si ca tinerilor li s-a interzis practic dreptul la vot. BEC nu avea date oficiale despre cati tineri se afla in aceasta situatie, dar unii membri ai BEC sustineau ca ar fi vorba de vreo 5.000 de persoane.

Spre deosebire de 6 iunie, BEC a avut putine contestatii de discutat, astfel ca atmosfera a fost mai mult una de lancezeala decat de disputa politica: PSD a fost cel care a depus cele mai multe contestatii - de la lipsa a 100 de buletine de vot in Medgidia, la modul in care Alianta D.A. incearca sa manipuleze rezultatele votului.