Normal ar fi ca oricine sa se bucure de evolutia indicatorilor macroeconomici din ultima vreme. Mai ales dupa ce ani de-a randul economia romaneasca a facut echilibristica pe marginea prapastiei, ba, din cand in cand, ii mai scapa si piciorul. Nu se intampla asa.

Datele statistice sunt privite cu maxima suspiciune, neincrederea crescand direct proportional atunci cand acestea arata o tendinta pozitiva. Cresterea economica din prima parte a anului, de exemplu, este suspecta, pentru ca este fara precedent in ultimii 14 ani. Ea devine de necrezut, atunci cand este insotita, asa cum se intampla, si de reducerea inflatiei.

Cresterea, de exceptie, a rezervelor de la Banca Centrala, un lucru pozitiv in sine, a ajuns sa fie si ea de speriat.

Mai deunazi, am putut vedea, la o discutie privind evolutia dobanzilor la credite, un lucru nemaipomenit: bancheri, analisti redutabili si reprezentanti ai Bancii Centrale comentau, cu fete pierite de ingrijorare, intrarile de valuta senzationale de la cei ce lucreaza in strainatate. Numai prin Western Union, se pare ca in Romania au intrat pana acum, anul acesta, peste 1 miliard de euro.

Cine se-astepta la una ca asta? Piata romaneasca este sufocata de valuta! BNR trebuie sa cumpere in "prostie" euro si dolari, pentru ca fragila economie romaneasca sa nu fie data peste cap de atata banet. Sterilizarea din greu a lichiditatilor, cu costurile aferente, baga in gaura financiara BNR, slava Domnului ca o banca centrala nu poate da faliment - rasuflau linistiti analistii.

La un moment dat, din sala, cineva a spus: "Da' nu-i mai lasati, domne', sa iasa din tara!" (pe cei ce lucreaza in strainatate - n.r.). Interventia, in fapt, o poanta buna, ni se pare foarte potrivita pentru starea de spirit a celor ce discutau ingrijorati despre iminentul inec valutar al economiei romanesti. Se pare ca intoarcerea la normalitate provoaca vertij.

Reprezentantii autoritatilor din Romania, cei ce tin parghiile politicii financiare si monetare, dar si analistii economici sunt obisnuiti sa gestioneze pierderi financiare, deficite, situatii-limita - daca au de-a face cu intrari de capital, par dezorientati.

Si-atunci se agata, aproape cu disperare, de efectele negative ce pot aparea, pe care le diseca milimetric, uneori exasperant, dezvoltand o adevarata teorie a suspiciunii economice. Dupa asemenea prelegeri, iesi din sala cu ganduri negre, ai impresia ca fiecare data statistica pozitiva este, de fapt, o iluzie, realitatea fiind ca, daca o crezi, te paste un pericol mortal.

Prudenta, cu majuscule, trebuie sa fie cuvantul de ordine! Si asa a si fost, la discutia despre nivelul ridicat al dobanzilor la credite, fata de cel la depozite. Argumentele care sustin ca este posibila si ar fi de dorit o scadere a costului creditului au fost pur si simplu ingropate, de cele contrare.

Consumul, ca motor al cresterii economice, importurile, arieratele, pasul de dezinflatie (cam rapid), toate acestea au fost puse la lucru, in cel mai profesionist mod, pentru a demonstra, in cele din urma, ca reducerea dobanzilor ar fi o prostie.

Reprezentantii bancilor comerciale s-au plans, ca de obicei, ca BNR si Ministerul Finantelor ii impiedica sa scada dobanzile, ca dobanda de interventie este prea mare, ca trebuie sa aiba si ele un profit, ba, am auzit-o si pe-asta, ca nu-si pot permite sa scada dobanda pentru ca au cheltuieli mari cu investitiile si trebuie sa la amortizeze.

Sectorul real, cel din care "bancile isi extrag renta", potrivit profesorului Daianu (opinie pe care o impartasim), a fost aprig judecat si pus la colt. El, si numai el, este vinovat, ca nu poate face fata unor dobanzi mai scazute, fara sa faca explozie. Acestea fiind spuse, concluzia s-a impus de la sine.

Dobanzile or sa scada, dar foarte lent si procesul va fi conditionat de foarte multi factori.

Cei care crediteaza studiul recent al BERD, in care se arata ca, in Romania, diferenta dintre dobanzile la depozite si cele la credite este cea mai mare din Europa, sau in rapoartele Bancii Mondiale, in care se spune ca intreprinderile romanesti apeleaza foarte putin la creditarea bancara (prefera arieratele, ca sunt mai ieftine) si ca trebuie facut ceva pentru remedierea situatiei, n-au decat sa

se revolte. Sunt niste rataciti extremisti si imprudenti, carora le-au luat mintile statisticile oficiale si studiile rautacioase ale unor institutii financiare internationale...