Pentru prima data in istoria postdecembrista, statul face un gest de sustinere concreta a eforturilor tinerilor absolventi sau a “licentiatilor” de diferite virste de a-si gasi o slujba.

Potrivit noii variante a legii somajului, care intra in vigoare de astazi, statul plateste patronilor care angajeaza personal cu studii superioare, timp de un an, suma lunara de 4,2 milioane de lei (aproximativ 101 euro), sub forma unei subventii. Masura incurajeaza angajarea posesorilor de diplome universitare si stabileste, implicit, un plafon minim de salarizare a acestora.

Potrivit unor studii elaborate in tarile Uniunii Europene, un angajat cu studii superioare aduce unei firme mici suficient cistig pentru a putea sustine crearea a cel putin alte cinci locuri de munca.

In studiul publicat saptamina trecuta de compania daneza de consultanta Rambøll Management si de National Association of Engineers (Asociatia Nationala a Inginerilor) se mai arata ca inginerii, economistii, juristii, si, in general, absolventii unei facultati, asigura dezvoltarea unor noi produse si servicii si cistigul firmei creste, o data cu salariile acestora.

Autoritatile de la Bucuresti nu pot ignora presiunea celor peste 65.000 de someri cu studii superioare, inregistrati la 31 decembrie 2003, carora li se vor adauga inca aproape 100.000 de absolventi ai promotiei 2004, in cautare de lucru.

Totodata autoritatile promit subventii consistente si patronilor dispusi sa angajeze cu forme legale tineri absolventi de licee, scoli profesionale sau someri aflati in dificultate din cauza virstei.

Patronul care alege un absolvent de liceu va primi, timp de un an, o compensatie de numai 1,2 salarii minime pe economie, adica 3,3 milioane lei. Angajatorul unui absolvent de scoala profesionala sau de meserii va trebui sa se multumeasca doar cu 2,8 milioane lei subventie, adica salariul minim pe economie.

Conditia pusa de stat tuturor celor care angajeaza tineri iesiti de pe bancile scolii este sa ii mentina in activitate timp de 3 ani. Pina acum, legea somajului stabilea o subventie egala, indiferent de nivelul scolii absolvite de angajat.

Studentilor li se promit credite pentru afaceri

Modificarile aduse acum legii somajului ar putea stimula spiritul intreprinzator al studentilor. De astazi, orice student cu virsta de pina la 30 de ani, care urmeaza cursurile la zi ale unei universitati de stat sau particulare autorizate si acreditate poate solicita acordarea de credite cu dobinda subventionata pentru o afacere.

Legea nu impune nici o limita minima sau maxima pentru aceste imprumuturi, stabileste doar ca dobinda aferenta creditului va fi de 25a din dobinda de referinta a BNR.

Studentii intreprinzatori vor beneficia, conform noilor reglementari, de servicii gratuite de consultanta si asistenta pentru inceperea afacerii.

Ajutoare pentru somerii de la sate, virstnici si puscariasi

Tot de astazi, somerii care locuiesc la tara si vor sa-si schimbe meseria pot solicita o subventie de la agentia la care sint inregistrati, pentru recalificare.

De acelasi suport financiar pot beneficia persoanele care locuiesc la tara, nu sint someri dar au venituri sub indemnizatia de somaj sau deloc;

femeile care se intorc din concediul de crestere a copilului;

militarii lasati la vatra sau persoanele condamnate la inchisoare care mai au 9 luni pina la eliberarea din penitenciar. Angajatorii care accepta sa lucreze cu persoane care mai au trei ani pina la pensie vor primi de la stat pentru remunerarea acestora o subventie egala cu un salariu minim pe economie. Perioada de subventionare este de maximum 3 ani.

Agentia de Ocupare a Fortei de Munca sustine ca va avea la dispozitie suma de 4.218 miliarde lei (aproximativ 100 milioane euro) pentru pachetul de masuri anuntat. Deocamdata, Fondul de somaj avea in plus, la sfirsitul lunii aprilie, 366 miliarde lei (aproximativ 8 milioane euro).