Producatorii agricoli care vor sa-si cumpere utilaje agricole noi, dar nu au suficienti bani pot achizitiona tractoare, motopompe, combine etc. cu finantare de la bugetul de stat.

Alocatia de 45 % din pretul de achizitie (inclusiv TVA) se acorda pentru procurarea de tractoare agricole noi, cu puteri cuprinse intre 45-75 CP si de 195 CP (cai putere), cu preturi pe CP maxime de 265 euro si pentru echipamente agricole noi.

BENEFICIARI

Beneficiarii programului sunt producatorii - persoane fizice sau juridice - inregistrati in evidentele agricole (registrele agricole de la primarii, de la centrele agricole si registrul unic de la Directia Agricola, pentru exploatatiile agricole comerciale). Conditiile de eligibilitate se refera la ocupatia solicitantului, care trebuie sa fie cultivarea pamantului sau cresterea animalelor.

Nu vor putea beneficia de sprijinul de 45% cei care au datorii la bugetul de stat sau bugetul local, cei care au furnizat date eronate autoritatilor (de la caz la caz, arendatorul sau concendentul terenurilor agricole). In perioada 2001-2003, in baza actelor normative de sprijinire a producatorilor agricoli in cumpararea de tractoare si/sau echipamente agricole noi, au fost achizitionate peste 11.

000 tractoare, 380 combine, 6.400 semanatori, 6.300 instalatii pentru irigat de diferite tipuri.

VARIANTE

Pe langa subventiile de 45% acordate de la bugetul statului, producatorii agricoli care se asociaza sau coopereaza in cadrul unui grup pot primi in medie 200.000 de euro pentru investitii in utilaje si cladiri, imprumuturile fiind acordate de societatea Oikocredit, pentru dotarea fermelor cu tehnologie performanta. In plus, creditele, care pot ajunge pana la 500.

000 de euro, pot avea drept scop asigurarea contributiei proprii pentru solicitantii de finantare SAPARD. Termenul de rambursare este, in general, de cinci ani, iar transele sunt negociabile, in functie de recolte. Dobanda este de aproximativ 9-10% pe an.