Desi au scapat de testele nationale, absolventii claselor a VIII-a mai au de asteptat pana sa se vada la licee sau scoli profesionale. Cu toate ca in anii trecuti s-a dovedit ca distributia computerizata genereaza brambureala, Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) nu a renuntat la ea.

Admiterea la liceu se va face in baza mediei generale obtinute la testele nationale, care are o pondere de 50%, si a mediei generale de absolvire a claselor V-VIII, care are o pondere de 50% in calculul mediei de admitere, ce se calculeaza cu doua zecimale, fara rotunjire.

CUM SE FACE REPARTIZAREA

Repartizarea computerizata pe locurile din licee si scoli profesionale se face in ordinea descrescatoare a mediilor, in baza optiunilor elevului pentru un anumit profil sau specializare.

In cazul in care doi candidati au medii de admitere egale, ei vor fi departajati dupa urmatoarele criterii, in ordine: media generala de la testele nationale; media obtinuta la testele nationale la proba de limba romana; media obtinuta la testele nationale la proba de matematica; media obtinuta la testele nationale la proba de limba materna.

Iar daca, la o scoala, pe ultimul loc exista mai multi candidati cu aceeasi optiune si cu toate mediile mentionate egale, atunci toti acestia sunt declarati admisi la optiunea solicitata.

FARA EXAMEN, DOAR LA PROFESIONALA

Inscrierea candidatilor in vederea admiterii se face la scolile generale pe care le-au absolvit, iar cei care participa la admitere in alte judete se inscriu la un centru special. In perioada 23 - 25 iunie, secretariatele scolilor vor completa pe fisele de inscriere toate datele necesare, iar completarea optiunilor se face in perioada 24 iunie - 3 iulie.

Cei care care nu au promovat testele nationale vor completa optiuni doar pentru scoli de meserii si vor fi repartizati abia in a doua etapa de admitere.

320.000 DE LOCURI

Prima etapa de repartizare are loc in perioada 9 -11 iulie, iar a doua, intre 15-18 iulie. Daca vor mai ramane locuri neocupate si dupa aceasta a doua etapa, in intervalul 22-28 iulie, se va face redistribuirea pe ele.

Pentru a evita situatiile neplacute din alti ani, elevilor si parintilor li se recomanda completarea unui numar cat mai mare de optiuni in fisa de inscriere, pentru a-si asigura repartizarea si pentru a nu ramane pe dinafara. Potrivit MEC, pentru licee exista 190.000 de locuri, iar pentru scolile profesionale, 130.000 de locuri, in timp ce absolventii de a VIII-a sunt 300.000.

In aceste conditii, problemele la repartizare ar putea sa apara doar din cauza optiunilor unui numar mare de elevi pentru anumite licee, considerate de elita.

SUCEAVA, LIDER LA CAPACITATE

Din datele preliminare centralizate la Ministerul Educatiei si Cercetarii, procentul de promovabilitate a testelor sustinute de absolventii claselor a VIII-a, la nivel national, inainte de contestatii, este de 78,73%. Cel mai mare procent a fost inregistrat in judetul Suceava, respectiv 90,48%.

Printre judetele cu rezultate bune se mai numara Giurgiu - 87,88%, Neamt - 87,87%, Bihor - 87,31%, Arad - 86,54%. In schimb, Bucurestiul are o promovabilitate de numai 78,73%. Cele mai scazute procente le au judetele Mehedinti - 68,44% si Prahova - 68,91%. Rezolvarea contestatiilor se incheie azi, iar afisarea rezultatelor finale se face de 22 iunie. In Capitala s-au depus 5.

507 de contestatii, cele mai multe la Limba romana si la Matematica.