Intre timp in tara a crescut somajul, din ce in ce mai multi tineri emigreaza sperand sa se realizeze "dincolo" daca aici nu le-a mai ramas nici o speranta, s-au facut restructurari si privatizari dubioase din care statul a pierdut enorm, in vreme ce nivelul de trai a scazut dramatic.

Desi PSD a incercat prin diverse metode sa ascunda gunoiul sub pres, actiunile reprobabile ale reprezentantilor sai au inceput sa iasa la iveala. Iar alegatorii au decis sa-i sanctioneze puternic la vot. Nici nu se putea altfel din moment ce s-a aflat despre faptele de coruptie, iar pe plan local se stiu bine hotiile baronilor. Si au inceput necazurile in Paradis.

Nu numai ca le vor disparea scaunele de sub posterior, dar unii deja se gandesc cu ingrijorare la zilele negre ce-i asteapta in spatele gratiilor.

Baronii locali au decis, in marea lor disperare, sa-si plateasca realegerea in fruntea consiliilor judetene, in ciuda evidentei sanctionari la vot. Insa aceasta masura va atarna greu in balanta la toamna. S-au agatat de sefie ca spanzuratii de funie! Degeaba...

S-a vazut la vot ca partidului nu i-a folosit in nici un fel "notorietatea pozitiva" datorita careia n-au fost debarcati baronii locali, dimpotriva, au pierdut fiefuri importante.

A fost, cu siguranta, exceptand ceea ce s-a intamplat in 1990, cea mai murdara campanie electorala. Puterea a incercat sa-i manjeasca pe toti ceilalti ramasi in competitie. Si-au platit pagini intregi de reclama sub forma de scheme ale coruptiei...

altora! Cu un tupeu de nedescris, in ciuda dovezilor existente, au incercat sa impuna ideea ca nu ei ar fi fericitii posesori ai baronilor, ca de fapt opozitia ar fi plina de baroni.

Ba, in ultima zi a campaniei, doi primari de sectoare de la PSD s-au dus la o emisiune dotati cu o penibila schema a coruptiei contracandidatilor si au prezentat-o rizibil unul acuzand, celalalt aratand cu pixul pe o foaie mazgalita si incercand sa-l sustina pe vorbitor dand din cap aprobator cu aerul ca prezinta cel mai grav si adevarat lucru din lume.

Pe langa atacurile de-a dreptul murdare prin insinuarile lor suburbane, au incercat sa se laude pana si cu ceea ce n-au facut. Si ce le mai mergea gura... In acest context, unui primar inca in functie i s-a parut chiar ciudata intrebarea referitoare la sobolanii care misunau printr-o piata aflata in administrarea sa ca la ei acasa.

Si a parut socat dupa ce tocmai explicase, incercand sa para cat mai convingator, ce planuri de viitor are cu zona respectiva, de concluzia interlocutorului sau: "Cum, domnule, sobolani peste produsele alimentare, va dati seama ce inseamna asta pentru sanatatea cumparatorilor?". La aceasta n-a mai avut replica, a fost luat prin surprindere de realitate. I se terminasera minciunile.

Au cheltuit milioane de dolari pentru reclama, evitand in acelasi timp confruntarile in direct. Le-a fost frica sa fie intrebati si nevoiti sa raspunda concret pentru faptele lor. Lasitatea i-a costat pe multi. Daca nu ar fi fost agentul electoral Ion Iliescu, in multe localitati pesedistii nici nu ar mai fi ajuns in turul doi. "Echidistantul" presedinte insa a decis sa se implice activ.

Bine macar ca a renuntat la "excursii" intre tururile de scrutin.

Pentru rezultatele slabe obtinute liderii PSD au gasit repede explicatii. Ei s-au declarat indignati ca alegatorii n-au apreciat, de pilda, cum se cuvine masura ridicarii vizelor. Si altele asemenea...

N-au anticipat ca electoratul nu se mai lasa impresionat de minciuni frumos ambalate. Rezultatul alegerilor locale reprezinta numai inceputul necazurilor in Paradis!