Cresterea melcilor comestibili - Helix pomatia si Helix aspersa - reprezinta o afacere care poate fi demarata cu bani de la SAPARD. in cadrul unui astfel de proiect, cei cu spirit intreprinzator isi pot construi depozite pentru hrana, birouri administrative sau isi pot cumpara mijloace de transport frigorifice si unelte.

De asemenea, sunt suportate cheltuielile pentru imprejmuirea integrala a lotului de productie. "Pentru bunul mers al investitiei, pot fi achizitionate echipamente, instalatii si dispozitive pentru recoltarea si monitorizarea proceselor din ferma, dar si pentru procesarea si marketingul melcilor", ne-au declarat surse din cadrul Agentiei SAPARD.

Cei care vor sa dezvolte o ferma de crestere a melcilor trebuie sa dovedeasca existenta unei tehnologii de crestere specifice si sa faca dovada unui contract sau precontract pentru preluarea a cel putin 30% din productie. "in cursul acestui an, potrivit estimarilor specialistilor din domeniu, vor fi amenajate ferme de crestere a melcilor comestibili pe aproximativ 230.

000 de metri patrati, care vor produce un venit anual de circa 1,6 milioane de euro. O mare parte din aceste suprafete vor putea beneficia de sprijin financiar prin Programul SAPARD", ne-a precizat aceeasi sursa. Suma alocata prin Programul SAPARD pentru activitati in care se regaseste si cresterea melcilor, se ridica la aproximativ 23 de milioane de euro.

"Persoane fizice autorizate, asociatii familiale, societati agricole sau societati comerciale cu capital integral privat pot primi sprijin financiar intre 2.500 si 100.000 de euro. Astfel, valoarea totala a investitiei, care include cofinantarea si finantarea SAPARD, trebuie sa se incadreze intre 5.000 si 200.000 de euro", se precizeaza intr-un comunicat al Agentiei SAPARD.

Din valoarea totala a proiectului, jumatate reprezinta contributia beneficiarului, restul fiind fonduri europene. Mancarea din melci comestibili este considerata in strainatate o delicatesa, avand un continut ridicat in magneziu, calciu si fier.

Helicicultura (cresterea melcilor) in sistem intensiv presupune dotari adecvate, cum ar fi: spatii imprejmuite, aparate pentru masurarea umiditatii, temperaturii, cantar si dispozitiv pentru masurarea melcilor. De exemplu, serele horticole pot fi adaptate cu succes, iar rezultatele vor fi mult mai bune daca se folosesc melci de acelasi fel si din aceeasi generatie.

Fermele de melci pot fi in aer liber, in cladiri cu climat supravegheat sau in tuneluri de plastic sau sere. Conditia esentiala pentru obtinerea fondurilor nerambursabile SAPARD este ca beneficiarul sa demonstreze ca isi poate plati obligatiile si datoriile in mod regulat si sa genereze un profit net de minimum 5%.

Desi Romania nu constituie o piata de desfacere in domeniu, melcii romanesti sunt foarte apreciati in Italia, Franta sau Spania. Pretul la export pentru un kilogram de melci vii este de 4 euro, in conditiile in care pentru 2.000 de metri patrati de cultura "in ciclu biologic complet" investitia initiala minima este de circa 7.000 de euro.

in medie, de pe aceasta suprafata minima, un producator poate obtine un venit de pana la 20.000 de euro pe an.