Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, a criticat dur speculatiile ce se fac pe piata imobiliara, intr-un interviu acordat publicatiei electronice EurActiv.ro. Pentru ca preturile sunt nejustificat de mari, Vasilescu nu a exclus posibilitatea de a se ajunge la o posibila criza in domeniul imobiliar asemanatoare celei din Japonia.

Precizam ca in Japonia preturile proprietatilor au scazut cu 60 pana la 80% dupa ce fusesera alimentate in mod nejustificat de creditele bancare.

„Cred ca se poate ajunge aici, la un moment dat, din cauza speculatiilor cu preturile caselor, speculatii in sensul pozitiv (speculatia ramane, pana la urma, o proteina pe care o creeaza piata pentru a se apara de surprize).

Sunt speculanti care cumpara dintr-o data cate 20-30 de case, sperand sa le poata valorifica mai scump, insa ei risca, la un moment dat, sa ramana cu ele in brate“, a explicat Vasilescu.

Cat despre perspectiva apropiata a integrarii Romaniei in Uniunea Europeana (UE), guvernatorul BNR spune ca prevede o scadere a preturilor la imobile la adevarata lor valoare in doi-trei ani de la momentul integrarii. El a dat exemplu piata nou-intratei in UE Cehia, unde preturile pe piata imobiliara au scazut.

In opinia lui Vasilescu, cele mai mari preturi la case din Europa se inregistreaza la noi in tara.,,Cu 100.000 de euro poti sa iti cumperi o casa pe Coasta de Azur. Subliniez, ma refer la raportul calitate-pret, din acest punct de vedere avem cele mai scumpe case din Europa“, a declarat Vasilescu.

Consilierul considera ca speculatiile imobiliare vor lua sfarsit in momentul cand pe piata romaneasca isi vor face aparitia mari firme de constructii, care vor construi la jumatate de pret, folosind materiale moderne. „Nu este exclus ca preturile sa cada brusc, asa cum s-a intamplat in timpul crizei din Japonia despre care vorbeam“, a adaugat Vasilescu.

In opinia lui Emil Giurgiu, presedintele Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari (UNAI), o astfel de criza in Romania nu are cum sa intervina, pentru ca „avem teren pentru a satisface o populatie de cinci ori mai mare“, cauza crizei japoneze fiind lipsa de spatiu si puterea mare de cumparare a populatiei. Presedintele UNAI ne-a spus:,,Cu 100.

000 de euro pe Coasta de Azur poti sa-ti cumperi poarta unei case si eventual soneria“. Despre piata din Romania, Giurgiu ne-a mai spus ca preturile la apartamentele din cartierele muncitoresti sunt intr-o continua scadere, iar piata terenurilor din Bucuresti a inceput sa se stabilizeze.

Presedintele UNAI sustine ca se depun eforturi din partea asociatiei pe care o conduce, impreuna cu alte institutii ale statului, pentru modificarea Legii 7/1996, pentru a se crea o baza de date completa, in care sa se gaseasca parametrii tehnici si parametrii financiari ai pietei imobiliare, acest fapt putand sa faca posibila intrarea pe piata a marilor investitori.

Un alt impediment este reprezentat de faptul ca terenurile agricole sunt facute bucatele, impunandu-se si „o lege pentru regruparea terenului agricol“, ne-a mai precizat Giurgiu.