Pretul graului va fi mentinut de stat la un nivel minim prin intermediul unei agentii de interventie, care va cumpara cerealele de la producatori la un pret minim.

„Crearea pietei unice implica introducerea unui pret unic de interventie si unele mecanisme comerciale de import-export pentru taxele vamale astfel incat sa se stabilizeze piata comunitara“, se mentioneaza in nota de fundamentare a actului normativ.

In acest fel, producatorii de cereale nu mai sunt nevoiti sa “scape de recolta“ primind un pret mai mic decat al costurilor de productie, deoarece pretul de interventie face ca organismele statului sa preia cerealele la pretul stabilit atunci cand acesta scade sub nivelul pretului de interventie.

„Pretul de interventie se aplica cantitatilor de cereale care se livreaza en gros la depozite, inainte de descarcarea din mijloacele de transport“, se arata in proiect. Acest pret va avea aceeasi valoare la toate centrele nou-formate de interventie.

Pretul de interventie se va modifica lunar, prin aplicarea unor coeficienti de corectie, iar, in ceea ce priveste piata, aceasta va demara la 1 iulie si se va sfarsi la 30 iunie anul urmator.

Aceasta regula nu se va respecta in cazul porumbului si sorgului, unde valoarea de interventie stabilita pentru luna mai va ramane si in lunile iulie, august si septembrie. Producatorii agricoli isi vor putea valorifica recolta la pretul de interventie de la inceputul lunii august pana la sfarsitul lunii aprilie anului urmator la toate centrele Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura.

Actul normativ mai prevede ca, atunci cand vor aparea dezechilibre majore pe piata cerealelor, la comertul cu statele vecine, se vor deschide contingente tarifare in cadrul carora se vor stipula cote cu respectarea angajamentelor internationale.

In ceea ce priveste productia din acest an, Aurel Popescu, presedintele Rompan, ne-a declarat ca pretul oferit va fi peste costurile de productie. Cu putin timp in urma, a fost stabilit un pret de referinta pentru grau de 5500 de lei/kg.

Acest acord avea ca scop multumirea producatorilor, insa conditiile ii avantajau pe procesatori, in sensul ca acestia nu se angajau sa cumpere decat o parte din productie.

Guvernul mai are in lucru un proiect pentru infiintarea Sistemului Informational de Piata in Agricultura. Acesta ar urma sa se ocupe cu monitorizarea permanenta a tranzactiilor, pe baza carora va publica periodic studii de piata.