Directorul Directiei Juridice de la Secretariatul General al Guvernului (SGG), Iliuta Nicolae, a fost ales recent presedintele Consiliului de Administratie (CA) al ASIROM, companie de asigurari privata, la care statul mai detine doar 6% din actiuni.

Desi reprezentantii functionarilor publici si surse din guvern afirma ca Legea anticoruptie interzice acest cumul de functii, Iliuta sustine ca a interpretat el insusi legea, fiind jurist, impreuna cu avocatii de la ASIROM, si ca nu este in incompatibilitate.

Iliuta Nicolae ne-a spus ieri ca este in CA la ASIROM din 2000, la inceput reprezentind statul, iar din 2002 - actionarii. El afirma ca la SGG este din ‘94, iar din ‘97 este directorul Directiei Juridice. Iliuta Nicolae ne-a spus ca din iulie 2000 a depus juramintul de functionar public.

“Sint avocat, jurist, daca nici eu nu stiu sa interpretez legea, daca si eu as fi cazut in abatere, inseamna ca nu sint un bun profesionist.

Avocatii de la ASIROM mi-au confirmat ca nu sint in incompatibilitate”. Iliuta afirma insa ca, daca ar fi in incompatibilitate, nu ar putea spune la ce ar renunta: “N-as putea sa iau o hotarire, ar fi destul de greu”.

Presedintele Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, Romeo Postelnicu ne-a spus ca Legea anticoruptiele le permite functionarilor publici sa aiba activitati doar in trei domenii: in invatamint, cercetare sau o activitate literar-artistica.

“Sau poate fi mandatat de autoritatea publica la care el lucreaza sa reprezinte acea autoritate intr-o societate cu capital de stat sau in alte regii din subordinea autoritatilor locale”, afirma Postelnicu.

Ce prevede Legea anticoruptie: “Functionarii publici nu pot detine alte functii si nu pot desfasura alte activitati, remunerate sau neremunerate, (...) in cadrul regiilor autonome, societatilor comerciale ori in alte unitati cu scop lucrativ, din sectorul public sau privat”.

A dobindit o casa in 2004

Declaratia de avere a lui Iliuta Nicolae arata ca in acest an a dobindit o casa de 143,5 mp cu teren aferent de 577 mp, imobilul avind o valoare de impozitare declarata de aproape 900 de milioane de lei. Iliuta sustine ca si-a luat casa cu banii obtinuti “si din indemnizatia de la Asirom, si din salariu (de la guvern- n.r.)”.

El insa a refuzat sa ne spuna cit este aceasta indemnizatie, pe motiv ca “e confidentiala”. El si-a mai declarat un teren intravilan de 1.000 mp, un apartament, un autoturism Cielo, 10.000 dolari in conturi, dar si obligatii de peste 10.000 de dolari.

Nicolae, la mina CSA

Fara acordul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Iliuta Nicolae nu se poate instala in fotoliul de presedinte al ASIROM. Fara acesta, firma respectiva nu se poate inregistra la Registrul Comertului, iar daca face acest lucru “este o ilegalitate si risca sa ramina fara autorizatie de functionare”, ne-au spus surse din CSA.

Acestea au adaugat ca inca nu au primit cererea de validare a lui Iliuta Nicolae in functia de presedinte al ASIROM.

Bejinariu: “Verificam!”

Ministrul pentru coordonarea SGG, Eugen Bejinariu, ne-a declarat: “Am pus pe cineva sa verifice. O sa mi se spuna zilele astea exact, daca e sau nu incompatibil (ca functionar public si membru in CA-n.r.). Parerea mea o sa fie conforma cu legea”.