Dincolo de dosarul de credit, pentru care gasim informatii la tot pasul, bancile romanesti practica propriile metode de a-si selecta clientii, care insa sunt tinute in mare taina.

Este vorba despre asa-zisul scoring - interzis in unele tari precum Franta datorita caracterului mult prea generalist - care arata cat de sigur este "plasamentul" bancii si despre care solicitantul unui imprumut afla abia cand este luat la intrebari de ofiterul de credit.

"Nu va putem oferi aceste elemente. Sunt chestiuni confidentiale, date care nu trebuie sa treaca dincolo de usile bancii", a fost raspunsul primit de la aproape toate bancile. Exceptie face Volksbank, care are scoring-ul pe site, fiecare solicitant de credit putand sa-si evalueze singur sansele de a obtine un imprumut.

Si aici insa, ca si la celelalte banci, conteaza statutul familial, dar cel mai mult daca ambii soti muncesc ori ba. In cazul altor banci insa, o femeie divortata pierde puncte importante, de la trei in sus, fata de un barbat cu acelasi statut, care este considerat mai "solvabil" chiar si decat un barbat cu familie. "Daca sunteti divortata, aveti trei puncte minus fata de o persoana casatorita.

Daca aveti un copil in intretinere, castigati trei puncte fata de un solicitant fara copil. Si locuinta proprietate personala cantareste mai mult decat daca locuiti cu chirie, desi un chirias este mai motivat sa lucreze", este raspunsul primit de la una dintre cele mai mari banci din Romania.

"Poate ca s-a tinut cont de faptul ca un barbat casatorit are cheltuieli mult mai mari decat unul care a pierdut acest statut", ne-a spus unul dintre reprezentantii bancilor comerciale.

In ceea ce priveste locul de munca, solicitantii de credite se pot incadra in urmatoarele categorii: sa lucreze la stat, cel mai bine cotat; in mediul privat, cotat intermediar, ori sa aiba propria afacere, cel mai slab cotat. "Un loc de munca la stat este considerat mai stabil decat unul in mediul privat.

De aceea se acorda mai multe puncte pentru cei care muncesc in institutiile de stat", este o alta motivatie oferita de reprezentantii bancilor.

O vechime in munca mai mare de 5 ani atrage punctaj maxim la aceasta categorie, 0 puncte fiind acordate pentru cei cu pana la un an pe cartea de munca: "Daca nu aveti aceasta vechime nu este nici o problema, deoarece puteti beneficia de un card de credit, in loc de imprumut, la care dobanda este aceeasi".

Si stabilitatea la slujba cantareste greu, ca si venitul care in cazul in care este de peste 500 euro aduce cateva puncte in plus. In situatia unui venit lunar sub 200 euro, solicitantul de credit trebuie sa-si caute giranti, care la randul lor este de preferat sa primeasca in fiecare luna aproape 20 de milioane lei.

Daca la capitolul retineri lunare, "indiscretia" bancii este de inteles deoarece este bine de stiut cat din leafa imprumutatului merge pe alte rate, nu acelasi lucru se poate spune despre intrebarile referitoare la proprietati detinute: cu cat sunt mai multe, cu atat mai bine.

Adica pamant, case de vacanta, masini sau depozite mai mari de cateva mii de euro "Daca aveti locuinta proprietate, aveti cinci puncte, daca stati cu parintii - zero puncte. In cazul in care sunteti chiriasi trebuie ca facturile de la telefon sau energie electrica sa fie pe numele dumneavoastra" - sunt alte conditii puse de banci pentru viitorii imprumutati.

Dincolo de secretomania care domneste in jurul acestor conditii, "subiectii" neavand acces la punctaj nici macar atunci cand decid ca vor un imprumut, unii dintre functionarii bancari recunosc ca sunt si conditii care nu au nici o legatura cu solvabilitatea unui client, insa "daca asa e chestionarul ce putem face?"

Elena Cristian, Raluca Barbuneanu