Un grup de cinci parlamentari din grupul UDMR - printre care senatorul Sogor Csaba si deputatul Szilagi Zsolt - au initiat un proiect de lege prin care minoritatea maghiara din Romania ar urma sa aiba dreptul la autoguvernare.

Autoritatea autoguvernarii locale va putea sa decida, printre altele, asupra sistemului de invatamant in limba materna, asupra relatiilor cu Ungaria, precum si in legatura cu stabilirea sarbatorilor comunitatii nationale.

Proiectul legii privind statutul autonomiei personale a comunitatii maghiare din Romania, depus luni la Parlament, mai prevede ca in localitatile unde maghiarii reprezinta 10% din totalul populatiei, limba acestei comunitati este "de acelasi rang" cu romana.

Intr-un alt proiect de lege depus de cei cinci parlamentari UDMR se propune ca 16 minoritati nationale din Romania, inclusiv cea a romilor, sa detina dreptul de a infiinta autoguvernari locale si nationale. Aceste autoguvernari ar urma sa se infiinteze in localitatile in care o minoritate nationala reprezinta mai mult de 50% din populatie.