"Preturile la energia electrica si termica vor fi majorate", a afirmat ieri, Iulian Iancu, secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului (MEC). Autoritatile romane au comunicat Comisiei Europene trendul de crestere a preturilor la energie si gaze, aspect prevazut in capitolul "Energie", ce va fi inchis la finele lunii in curs.

Refuzand sa precizeze nivelul de crestere la pretul energiei electrice, Iancu a anuntat ca "Autoritatea de Reglementare in Domeniul Energiei va decide maine (azi - n.r.) cu cat va creste pretul energiei electrice".

Preturile la utilitati vor fi majorate astfel incat sa acopere integral costurile de producere si sa ofere operatorilor un profit minim, precum si sa reflecte investitiile de mediu, a explicat oficialul MEC. Tinand cont de faptul ca pretul actual al energiei electrice acopera costurile de producere, scumpirea va fi de numai cateva procente.

Surse autorizate din MEC sustin ca aceasta nu va depasi 5%. "Energia termica se va scumpi cu 10% de luna urmatoare", a mai anuntat Iulian Iancu, adaugand ca in urma negocierilor cu FMI, s-a stabilit revizuirea pretului la energia electrica si termica, la fiecare 6 luni.

"Reducerea arieratelor a fost un subiect extrem de sensibil la negocierile cu reprezentantii Comisiei Europene", a spus Iancu. El sustine ca tinta de reducere a arieratelor, cu 0,5% din PIB, respectiv 6,6% la nivelul agentilor economici, va fi atinsa pana la sfarsitul acestei luni. Din luna martie, MEC a recuperat 24.000 de miliarde de lei. "Am introdus un regim strict pentru rau-platnici.

Cine nu-si plateste curentul suta la suta va ramane deconectat pana la plata integrala a facturii curente", a conchis oficialul MEC.